Близки на убитите от Хуриет Сюлейманов: Дори не знаем за какво е задържано това човекоподобно

  • 26 юни 2016 09:40

  • 2310
  • 2
Близки на убитите от Хуриет Сюлейманов: Дори не знаем за какво е задържано това човекоподобно
©

Хуриет Сюлейманов, който остави три трупа на пътя край Луковит на 5 май 2014 г. и бе арестуван вчера в Германия, може да се размине с екстрадицията. Това допуска Валя Таслакова - майка на убитата Цвети, която е юрист. Тя посочи, че все още не е ясно защо е задържан в Германия Хуриет.

"Следва немският съд да прецени дали ще бъде екстрадиран в България. Условията в нашите затвори са нечовешки. Местата за лишаване от свобода не отговарят на Европейската конвенция за правата на човека", обясни майката на Цвети, цитирана от Нова телевизия.

Според нея, поради тази причина има опасност Германия да откаже да върне у нас Хуриет. А ако не бъде съден там, той може да бъде освободен и следите му отново да се изгубят, притесняват се близките на жертвите.

Майката на Цвети добави и че българското законодателство не предвижда увеличаване на присъдата за бегълци.

"Хората - близки и приятели, ни се карат и ни питат - защо той е жив и защо действаме само по законен начин. Ние дори не знаем защо това човекоподобно е задържано", коментира още Валя Таслакова. "Ние не знаем дали той не е задържан заради някоя друга поредна простъпка на територията на Германия, където властите не са толкова толерантни, колкото нашите", допълни тя.

Майката на Иван Гюмишев - Галина Горанова, който пострада при инцидента, е оптимист и се надява Хуриет да бъде върнат в България, където да изтърпи наказанието си.

Сюлейманов получи присъда от 15 години затвор от Ловешкия окръжен съд.

На 5 май 2014 г. той погуби в катастрофа край Луковит живота на трима плевенски студенти. Наказанието от 15 години лишаване от свобода е максималното и беше поискано и от прокуратурата. Обвинението настоя още да бъде издадена и европейска заповед за задържането на 30-годишния циганин без шофьорска книжка.

Процесът срещу Хуриет Сюлейманов протече задочно, тъй като още преди първото заседание той наруши мярката си за неотклонение домашен арест и напусна страната. Рецидивистът е имал до момента на тежката катастрофа 12 присъди и 90 регистрации в полицията.

В тежкия пътен инцидент на 5 май 2014 година на място загинаха Владислав Горанов и Николай Менков, на 26 юли в болница почина и Цветелина Таслакова. Оцеля единствено Иван Гюмишев, на когото е нанесена средна телесна повреда.

Сюлейманов шофирал мощно БМВ със 110,3 км/час при разрешени не повече от 90, като е бил без причина в насрещната лента за движение.

"Снощи разбрахме, че е бил задържан. Веднага се обадихме на окръжния прокурор. В случая общественият натиск бе за това да има справедливост. Сюлейманов е събирателен образ на човек, който не трябва да бъде търпян. В тази държава новината, че е задържан, даде малко надежда на хората. Близките и приятелите на Цвети, Иван и Владислав и Николай си връщат вярата в справедливостта", коментира Галина Горанова.

Последвайте канала на

Novini.bg
2310 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ПРАВИЛЕН ВЪПРОС

2016.06.27 | 00:12

1
ТОЗИ ЗАЩО ОЩЕ Е ЖИВ, А ВИЕ СПАЗВАТЕ ЗАКОНА? ТРИ ФАМИЛИЙ ПО 10 БОНА И ЦИГАНИНА -ЧАО
Revaersal

2016.06.27 | 13:29

2
Какви 3 фамилии по 10 бона . Само за 10 000 има една камара народ които ще го свитнат !

Добави коментар

Водещи новини