Меглена Кунева: Добър сценарий за ЕС няма

  • 25 юни 2016 10:36

  • 4903
  • 12
Меглена Кунева: Добър сценарий за ЕС няма
© Булфото(архив)

„Добър сценарий за Европейския съюз след излизането на Великобритания не мога да кажа, че има”, заяви министърът на образованието и вицепремиер Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 в предаването „Тази събота” по БТВ.

Тя поясни, че до последно се е надявала, че превес ще имат тези, гласували за оставане в ЕС. „Разликата от 4% в резултатите не е толкова голяма, за да може тези, които искат да напуснат и наложиха това решение, да се чувстват спокойни”, смята Кунева.

По думите на вицепремиера
никой от европейските политици не желае да чака 3 месеца, както предложи британският премиер в оставка Дейвид Камерън, за да се сформира ново правителство, което да започне процедурата по излизане от Европейския съюз.

„Всички искат да се приключи бързо”, допълни Кунева и добави, че останалите страни членки на ЕС трябва да дадат много важни послания към европейските граждани.

По повод предложението на Волен Сидеров в България също да бъде иницииран референдум за членството ни евросъюза, Кунева каза, че всеки ден трябва да се прави анализ на ситуацията. „Този анализ към момента ясно сочи, че ползите да сме в ЕС са в пъти повече”, допълни тя.

Според Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 нашите сънародници, които вече са във Великобритания, няма да изгубят правата си. „Оттук нататък какво ще се случи е въпрос на преговори”, допълни тя. Според нея по-голям би бил проблемът за англичаните, които живеят навсякъде в чужбина. „Премиерът на Испания поясни, че в Англия живеят 100 хил. испанци, но в Испания живеят 400 хил. британци. Това няма да продължи така след излизането на страната от ЕС”, поясни тя.

„Недоразумение с учителските заплати няма”, каза Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 по повод обещанието заплатите на учителите да се увеличат с 10% от 1 януари.

„Това са разговори, които на експертно ниво много ясно се комуникират с министерство на финансите. Колективният договор се дели на 2 части. Едната е когато има силна бюджетна уковорка, а другата част е това, което казах: ще работим за увеличение”, поясни Кунева.

„Нека бъда ясна, когато казах „ще работим”, означава точно това”, повтори отново тя.

Според първоначални сметки едно подобно увеличение би възлезнало на общо 120 млн. лв. „Когато един учител започва кариерата си, той е с най-малката заплата. Ако към най-малката се прибавят 10% не е толкова натоварващо за бюджета”, смята министърът на образованието.

Кунева отказа да коментира искането на БСП да подаде оставка. Също така допълни, че се чувства обидена от въпроса дали е излъгала учителите за увеличението на заплатите.

„Аз не вярвам в реформи без пари, за това „ще работим за” беше много силен сигнал за учителите”, допълни Кунева.

„Започваме приоритетите по бюджетната процедура. Аз няма да отида и да говоря пред или вместо министърът на финансите или премиерът, но това е моята задача като министър – да нараснат парите за образованието”, допълни Кунева.

„Вместо да се опитват едни или други гласове да ми пречат, нека застанат до мен и помогнат”, каза още тя.

Последвайте канала на

Novini.bg
4903 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
много скоро

2016.06.26 | 21:35

12
докато не гилотинират десетина като теб няма да има ЕС.
експерт Кунева

2016.06.26 | 21:34

11
Ти си цяло недоразумение ,както и всичкия пишман политически елит около теб.Некадърници със самочувствие .Сега като разбиеш и образователната система ,не че я има де ,какво следва?Може би ще вземеш министерството на спорта ,че и там има нужда от експерти като теб,Боклуциииии!!!
гошо

2016.06.26 | 21:34

10
Умрялата риба от всичко разбира.Сега ще оправи образованието.
EXPERT

2016.06.26 | 21:34

9
НЕ СЕ РАЗБИРА, ЧЕ ОСНОВНАТА ПРИЧИНА ЗА РАЗПАДАНЕТО НА ЕС Е "САМОЗАБРАВИЛА СЕ АДМИНИСТРАЦИЯ". И ТОВА СЕ ДОКАЗВА ПО НАЙ-ПРОСТ НАЧИН: 40000 ДУШИ Е АДМИНИСТРАЦИЯТА В БРЮКСЕЛ И ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИ И ДРУГИ ПРЕФЕРЕНЦИИ, РАВНЯВАЩИ СЕ НА ЗАПЛАЩАНЕТО НА ПОВЕЧЕ ОТ 10 ПЪТИ ОБИКНОВЕНИ БЪЛГАРИ ИЛИ НА ПОЛОВИН МИЛИОН БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ. ТРАГЕДИЯТА Е, ЧЕ ВЪПРЕКИ ОГРОМНИТЕ РАЗХОДИ ПО ИЗДРЪЖКАТА НА ТЕЗИ БЕЛИ ЯКИЧКИ ТЕ НЕ ХОДЯТ НА РАБОТА, РЕШАВАТ АБСОЛЮТНО НЕНУЖНИ ВЪПРОСИ, КОИТО САМИ СИ ПОСТАВЯТ, ДОКАТО СЕ ПРОЗЯВАТ НА СУТРЕШНОТО СИ КАФЕ, КОЕТО ПИЯТ КЪМ 10 ЧАСА СУТРИН. НЯМА ПО-СЛАДКА ПЛАТЕНА СЛУЖБА ОТ ТОВА ДА СИ В АДМИНИСТРАЦИЯТА НА ЕС. НАПЛИВЪТ Е ГОЛЯМ И ИМА ЗАЩО. А ТЕЗИ, НА КОИТО УЖ РЕШАВАТ ПРОБЛЕМИТЕ КУЧЕТА ГИ ЯЛИ.
NDJD

2016.06.26 | 21:34

8
Най-добре е Кунева да я назначат за шеф на ЕС за да довърши докрай нещата с тази гнила организация, а и България ще се спаси от нейното присъствие.

2016.06.26 | 21:33

7
Докога ще ни показват разни некомпетентни лелки и медийното пространство
АМЕРИКА ЕВА МАЙКАТА НА сесесере ТОВА Е ФАКТ

2016.06.26 | 21:33

6
ЕС е неразбиваем това да не е сесесере !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2016.06.26 | 21:33

5
Кунева ам чи рублата умря не се бой 100 рубли = 1 ЕВРО
САНКЦИИТЕ ЕВАХА МАЙКАТА НА руските ПИЯНИЦИ !!!!!!!

2016.06.26 | 21:33

4
БРАВО рубла КАПУТ РЕД Е НА ПЛЕШИВИЯ ПЕДАЛ путю

2016.06.26 | 21:33

3
Британците излязоха заради натрапените им араби. Това преселение под маската на бежанска вълна е взлом в дома ти. Редно е да кажеш НЕ.

Добави коментар

Водещи новини