Гъска мъти паунчета в столичния зоопарк

  • 25 юни 2016 09:41

  • 2401
  • 0
Гъска мъти паунчета в столичния зоопарк
© GettyImages

За първи път у нас гъска мъти пауни в столичния зоопарк. Пет яйца от едрите птици вече 10 дни са поверени на грижите на гъската и след около месец се очаква да се излюпят малките, съобщи електронното издание на в. „Труд”.

„Досега при нас никога не са се излюпвали пауни. Наскоро сложихме яйца в инкубатор, но три дни преди излюпването нещо се случи и не стана. Обикновено яйцата се слагат при пуйки, но тъй като нямаме, решихме да опитаме с гъска, да видим какво ще се получи.“ - разказа директорът на зоопарка д-р Манол Нейков.

По думите му, по нашите географски ширини пауните трудно мътят и случите са единични.

„Много рядко се получава, вероятно климатът не им е подходящ, те най-често мътят в Индия и на други места, където е доста по-топло.“ – коментира Нейков.

Освен очакваните пауни, много други новородени животни радват посетителите на столичния зоопарк това лято. Родили са се няколко различни вида антилопи, сред които и много ценен вид – адакс. Сред новите обитатели са и малко кенгуру, четири патагоски мари, които са кенгуроподобни зайци и прасета пекари – черни мини прасенца, достигат до 30-40 сантиметра на височина.

Наскоро са се появили и няколко вида маймуни, очаква се да се родят и мармозетки.

Много животни са били докарани наскоро в София от зоологически градини в чужбина. Така от двайсетина дни за първи път у нас посетителите могат да видят мини хипопотами. Екипът на зоопарка търси и женски гибон, който да прави компания на мъжкия, защото сега е самотен.

Очаква се до няколко месеца да започне и цялостна реконструкция на клетките на всички пантери, леопарди и ягуари. Ще бъдат изградени вътрешни островчета, по които да се разхождат посетителите между тях. До клетката на тигъра пък ще бъде изграден специален тунел, по който хората влязат в нея и да се доближат максимално до леговището на животното.

В горещините много от животните като слонове, мечки и носорози се разхлаждат в специални басейни.

От началото на годината 165 000 души са посетили зоопарка, което е с близо 9000 повече от същия период на миналата година.

Последвайте канала на

Novini.bg
2401 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини