Големите победители и губещи от Брекзит

  • 24 юни 2016 18:10

  • 3806
  • 0
Големите победители и губещи от Брекзит
©

Победата на лагера против Европейската общност дълго ще „мъти” водите на финансовите пазари, политика и бизнес. В обширен анализ „Блумбърг” (Bloomberg.com) прави преглед на евентуалните посоки на паричните потоци и показва кой и как ще обеднее и ще се облагодетелства от брекзит.

ПОБЕДИТЕЛИТЕ

Борис Джонсън и Майкъл Гоув
Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън и британският министър на правосъдието Майкъл Гоув бяха „въздесъщите” лица на кампанията за излизането от Европейския съюз. Сега те се превръщат в герои на консервативната партия, която е дълбоко анти-ЕС и заемат добри позиции в политиката, след като Дейвид Камерън обяви, че напуска поста на министър-председател.

В състезанието за власт, което ще последва, „две трети от партията на евроскептиците ще подкрепи Борис или Гоув”, заявява Джон Дейвис от „Кингс колидж” в Лондон. По думите му те са се превърнали е един ефективен тандем по време на кампанията преди вота. Разбира се анализаторите на „Блумбърг” не пропускат и най-гласовития евроскептик Найджъл Фараж, лидер на Британската партия на независимостта (UKIP). Въпреки че той не беше част от кампанията „за” и „против”, неговата позиция за напускане на обединението огласява британските медии над две десетилетия.

Марин льо Пен и Владимир Путин
Лидерът на антиимигрантския "Национален фронт" във Франция не криеше подкрепата си за излизането на Обединеното кралство и надеждите й ЕС да се разпадне. Година преди президентските избори във Франция другите популистки партии в Германия, Холандия, Белгия и Италия може да се почувстват окуражени от резултатите днес. Президентът на Русия също би бил доволен. Разединена и разсеяна Европа е малко вероятно да се фокусира върху ограничаване на руските намерения към Украйна или върху създаване на общи енергийни политики , които да намалят влиянието на Путин върху газовите пазари.

Адвокатите
Разплитане на закони, творени четири десетилетия, преговори за нови законодателни отношения с Европейския съюз и създаване на нови търговски закони за остатъка от света. Всичко това значи безброй платени човекочасове труд за адвокати и кантори. Адвокати с опит в търговското право и международни търговски отношения ще бъдат най-търсените лица в идните години, а таксите ще бъдат космически. „Великобритания не е договаряла самостоятелно търговска сделка от десетилетия. Тази експертиза просто не съществува”, заявява Волфганго Пиколи, президент на консултантска фирма.

Компаниите, противници на регулациите
Въпреки че повечето големи компании са противници на брекзит, има и такива, според които по-лека регулация би засилила печалбите им и вдигнала икономическия растеж.

Финансовите пазари Колапсът на световните финансови пазари днес значи търсене на инвестиции от типа „убежище”. Златото например може да даде на инвеститорите спокойствие за активите им, а ма валутния пазар швейцарският франк се покачи до най-високите си стойности за последната година.

Новото лондонско сити Дъблин, Амстердам и някои скандинавски страни вече заявиха желанието си да поемат „бремето” на нов финансов център, замествайки лондонското сити. Брекзитът може да доведе до трудности за базираните в Лондон банки като наемане на персонал от Европа и разпространение на услугите им към държавите от ЕС.

ГУБЕЩИ
Дейвид Камерън
Премиерът на Великобритания сам си навлече днешния ден, пишат още анализаторите на „Блумбърг”. Той избра свикването на референдума с надеждата да открие подкрепа в анти-европейските консервативни партии и извика блъфа на партията на Фараж. Сега той има три месеца още на поста си и най-вероятно ще остане в историята с хазартния ход да свика националното допитване.

Банките
„Навалицата” от проблеми, свързана с брекзит тепърва започва, а акциите на финансовите институции вече го показват. Ще минат години на регулаторна несигурност, сривове в новите публични предлагания и корпоративни сливания, а повечето им средства ще отиват за адвокати. Ще пострадат и новите сделки на пазарите. Планът немската фондова борса да се слее с лондонската в сделка за 14 млрд. долара вече попада в графата „риск”.

Икономически растеж и пазари

Бурните месеци преди референдума вече взеха своето под формата на спад в откриването на нови работни места и икономическият растеж се забави до 0,4% за първото тримесечие на годината. Централната банка, на която й предстои среща на 14 юли, вероятно ще трябва да засили подкрепата си за пазара, смятат икономисти. Сриващият се британски паунд също не помага, особено ако икономиката на еврозоната се свие, предава БТВ.

Седем от 10-те най-големи търговски партньори на Великобритания са във валутното обединение. Може да последва и рецесия, смята Марк Карни, гуверньор на Централната банка на Великобритания. Норвежката крона пък е най-уязвима към излизането на страната от ЕС. Великобритания е вторият най-голям търговски партньор на страната, а основният износ е петролът, който отчита огромни спадове още от януари тази година.

Имотният пазар
Големи банки като „Ситигруп”, „Морган стенли”, „Джей пи Морган” и др. заявиха намерение да свият клоновете си в Лондон при раздяла с ЕС. Този ход от своя страна би довел до по-малко приходи от данъци, и от имоти под наем.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
3806 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини