Биомастило позволява да се създават тъкани с 3D принтер

  • 24 юни 2016 13:26

  • 3127
  • 0
Биомастило позволява да се създават тъкани с 3D принтер
© Getty Images/Guliver

Новоразработено биомастило позволи на учени от университета в Бристол да създадат тъкан с 3D принтер, съобщи ЮПИ, цитирано от БТА.

Технологията открива възможности за принтиране на тъкани за хирургични импланти, като например сухожилия, кости за коленни заместители и заместители на тазобедрени стави.

Биомастилото е материал, използван като "скеле", върху което учени могат да имплантират и да отгледат стволови клетки. Те се диференцират във всички видове клетки. Учените създали новото биомастило, като използвали два полимера. Естествен полимер, извлечен от морска трева, служел за "скеле", докато синтетичен полимер, ползван често в медицинската практика, отключил промени в "скелето", свързани с преминаване от течно в твърдо състояние, когато температурата се повишила.

Учените усъвършенствали 3D принтер, за да превърнат биомастилото му в "скеле". Докато се изпуска от принтера, течността се затопля и се превръща в гел, създавайки нужната за отглеждане на стволови клетки помощна система. Учените успешно принтирали стволови клетки и ги накарали да се превърнат остеобласти и хондроцити - клетки, от които се оформят съответно костни тъкани и сухожилия.

САЩ одобриха първото лекарство от 3D принтер Резултатите от изследването са публикувани в Advanced Healthcare Materials.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3127 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини