Кунева: Брекзит поставя остро въпроса за председателството

  • 24 юни 2016 11:56

  • 1990
  • 6
Кунева: Брекзит поставя остро въпроса за председателството
©

Решението от референдума във Великобритания поставя остро въпроса с Българското председателство на Съвета на ЕС, тъй като сме в една тройка с Великобритания и Естония. Това заяви в ефира на БНТ вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22. По думите й следващите дни ще са решаващи, предстоят много разговори и с генералният секретариат на Съвета, за да се намери най-добрия вариант.

Кунева посочи, че при опознавателните преговори преди референдума са се очертали няколко възможни варианта. Единият е Великобритания да остане в тройката, но този вариант според нея изглежда все по-малко вероятен предвид ясният знак днес, че те излизат от съюза. Другият вариант е Малта да поеме и британското председателство, което би удължило мандата й от шест на 12 месеца и това би поставило сериозно предизвикателство пред страната. Третият най-реалистичен вариант, по думите й, е да бъде изтеглен мандата на естонското председателство, което пък би оказало пряк ефект върху българското. Допреди година имаше гласове, че България е започнала твърде рано подготовката си и че няма от какво да се притеснява, но днешното решение променя ситуацията и трябва да имаме чувство за спешност.

Спешно е да разберем какво правим с изготвянето на приоритетите на тройката, които планирахме да направим заедно с Великобритания, ще се променя ли изобщо форматът на триото. Има и безкрайно много технически подробности за решаване – от документите през комуникационната програма, посочи още Кунева.

Вицепремиерът посочи още, че европейските политици, в това число и националните, трябва да си дадат ясна сметка успяват ли да обяснят добре предимствата на общия съюз на своите граждани. Великобритания има изключително добри икономически показатели и благодарение на достъпа до общия пазар.

Въпросите  пред нас са в три посоки. Първо, без съмнение трябва да си направим изводи на национално, европейско и международно ниво. А те са, че трябва да продължим да търсим начини да комуникираме последователно Европа, колкото  да е трудно. Популизмът е опасен, той е ленивост на ума и на решенията и затова се заплаща силно след това, каза тя.

Вторият извод е да не се оставя вакуум в ЕС по отношение на останалите водещи теми за съюза като миграционната криза, сигурността и икономическия растеж. След дните на вътрешнонационални консултации, да направим така, че да няма празнота в основните ни политики.

Третият извод е засилване на интеграцията и силно лидерство в Европа. По думите на Кунева, това е единственият отговор на сегашната ситуация.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1990 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
п

2016.06.24 | 18:33

6
Пръмовицата е дялан камък - където я сложиш, все пречи...

2016.06.24 | 18:32

5
Дърта курваааааааааааа

2016.06.24 | 18:32

4
Тая е за разчекване ! ВСИЧКИ европедераси начело с ТИКВАТА , които ни натикаха в ЕС и НАТО и ни управляват от 26 години дасийбатмамата ! НА БОКЛУКА !!! ВОЛЕН ОТНОВО Е ПРАВ ! НА ВЛАСТ !!!
ааа

2016.06.24 | 15:03

2
В затвора! Или по-правилно в лудницата! Заедно сдругите промити мозъци като теб. Забравихте ли подкрепата от Волен към ДПС?

2016.06.24 | 18:32

3
Гадината се размечтала и за председателско място в ЕС ... мърша продажна!

2016.06.24 | 15:03

1
Pramova o6te stava za ibanie.

Добави коментар

Водещи новини