Под повърхността на Плутон има океан?

  • 23 юни 2016 14:44

  • 1856
  • 1
Под повърхността на Плутон има океан?
© GettyImages/Gulliver

Предишни изследвания показаха, че под повърхността на планетата Плутон има или някога е имало океан, съобщи ЮПИ. Учени от университета Браун в САЩ са убедени, че е много вероятно той още да съществува. Те създали компютърен модел, за да симулират еволюцията на планетата-джудже. В него използвали данни, събрани от космическия апарат "Нови хоризонти" на НАСА.

Моделът разкрил, че ако на Плутон е имало океан и той е пресъхнал преди милиони години, планетата щеше да се е смалила. Тъй като няма признаци за смаляване, се предполага, че под повърхността й още има океан.

"Благодарение на впечатляващите данни, изпратени от "Нови хоризонти", можем да наблюдаваме оставени от тектонски движения белези по повърхността на Плутон, да осъвременим термичния си еволюционен модел и да заключим, че е много вероятно под повърхността на планетата в момента да има океан", заяви ръководителят на изследването Ноа Хамънд от университета. Учените за пръв път теоретизираха, че под повърхността на Плутон може да има океан, след като "Нови хоризонти" изпрати снимки на динамичния ландшафт на планетата-джудже.

Освен ледени долини и високи планини, снимките показаха тектонски пукнатини, които може да са създадени от бавно замръзнал океан. От получаването на първите снимки учените се опитват да разберат как би изглеждал океан под повърхността на планетата.

Дали той все още е там или е замръзнал преди милиони години? Новият модел установил, че напълно замръзнал океан на Плутон би трябвало да включва лед с уникална структура, който е с по-малък обем. Учените обаче не открили никакви данни за свиване на планетата.

Данните сочат, че тя се разширява. Ледената покривка на Плутон вероятно е по-плътна, отколкото се смяташе досега, а късовете азотен и метанов лед помагат на планетата да съхрани топлината си и да забави замръзването на океана си.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1856 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.06.23 | 21:05

1
Има океан...с бира! Знаех си!

Добави коментар

Водещи новини