Лихвар обжалва 5-годишната си присъда

  • 23 юни 2016 14:22

  • 1098
  • 0
Лихвар обжалва 5-годишната си присъда
©

Осъденият за лихварство от Силистренския окръжен съд 51-годишен Живко Димов обжалва 5-годишната си ефективна присъда. Държавното обвинение пък настоява наказанието му да бъде завишено. Това съобщиха от Апелативния съд във Варна, пред който присъдата е на въззивен кнтро.

Димов е бил признат за виновен в това, че за периода 1998 - 2009 г. предоставял на 19 души парични заеми, обезпечени с ипотеки на недвижими имоти, записи на заповеди или залози на вещи, срещу получаване на лихви и задължения за връщането им. От лихварската дейност той получил неправомерни доходи в общ размер 106 496 лв. Първата съдебна инстанция му е наложила 8000 лв. глоба и го е осъдила да заплати неправомерно получените доходи в полза на държавата. Съдът в Силистра е оправдал Димов по обвинението да е предоставял парични заеми срещу лихва или залози на други 13 лица.

Днес втората съдебна инстанция се запозна с протеста на прокуратурата, която настоява да се отмени оправдателната част на първоинстанционната присъда, като се признае вината на Димов и за онези пунктове в обвинителния акт, по които е бил оневинен.

В жалбата си подсъдимият и неговият адвокат твърдят, че няма нито един свидетел по това дело, който да подкрепя обвинителната теза. Според адвоката на Димов, още във фазата на разследването на лихварската дейност били допуснати множество процесуални нарушения, като не бил спазен редът за образуване и водене на досъдебно производство, предвиден в НПК. Защитата оспорва направените по делото експертизи, както и присъдените глоби.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона 30-дневен срок. Днес той измени мярката за неотклонение на Димов от домашен арест в парична гаранция в размер на 2000 лв., като му наложи забрана да напуска пределите на страната.

Последвайте канала на

Калина Христова
1098 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини