Eдинният национален кадастър трябва да покрива 90% от територията на страната

  • 23 юни 2016 13:39

  • 1480
  • 1
Eдинният национален кадастър трябва да покрива 90% от територията на страната
© Булфото

До две години единният национален кадастър трябва да покрива 90 процента от територията на страната. Това съобщи днес във Варна министърът на регионалното развитие Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена на съвместна пресконференция с министъра на земеделието Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри.

Тя уточни, че кадастърът ще е многопластов, което означава, че ще включва подземната и надземната инфраструктура. Първият етап ще е т. нар. 2D кадастър с перспектива в бъдеще той да стане 3D и 4D. В момента единният национален кадастър има покритие едва 22 процента, посочи министърът.

Достигането на 90 процента кадастрално покритие означава за гражданите и бизнеса, че всеки ще може да получава информация на едно гише. Освен това нито една общинска или държавна структура няма да има право да изисква на гражданите скица.

Павлова каза още, че имотите в единния кадастър ще имат свое "имотно ЕГН" или свой идентификатор. Тя обясни, че кадастърът ще е достъпен онлайн и ще може да се провери историята на един имот - тежести, кои са му били собственици, и така да се осигури прозрачност на имота, и всеки, който си купува земя или апартамент, ще знае дали има тежести, кои са негови собственици.

Върху процеса за единен кадастър вече работят 650 души от общинските служби по земеделие и Агенцията по кадастър, обединени в един общ екип. Павлова каза, че е спечелен проект по ОП "Добро управление" в размер на 12 милиона лева. С него ще бъдат направени замерванията, развитието на картата и изчистване на грешките, за да има верни и коректни данни в общия кадастър. Срокът това да стане е двегодишен.

Министърът на земеделието Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри допълни, че при съдебни процедури всяко окончателно решение на съда ще бъда отразявано в единния кадастър.

По-късно Павлова и Танева ще участват в Първата национална среща на Агенцията по геодезия, картография и кадастър и областните служби "Земеделие" за промените в Закона за кадастъра и имотния регистър.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1480 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Редник

2016.06.23 | 13:54

1
Като ги гледам тия двете не 90% от кадастъра ами 100% могат да го глътнат!!! Е б а ти каките !!!

Добави коментар

Водещи новини