Безкръвно премахване на камъни в бъбреците в Бургас

  • 23 юни 2016 10:19

  • 3657
  • 0
Безкръвно премахване на камъни в бъбреците в Бургас
© Булфото (архив)

Безкръвно премахване на камъни в бъбреците вече се прави и в МБАЛ-Бургас. Това е възможно с апаратурата за безкръвни урологични операции, надградена с приставки, които позволяват разграждане и премахване на камъни в уретера и пикочния мехур. Манипулацията се нарича „интракорпорална литотрипсия" и се покрива от Здравната каса, съобщава Дарик.

Това е безкръвна манипулация, без разрези и болка за пациента. При нея в уретера се вкарва гъвкава тръбичка - уретероскоп, която е част от оптична система. Хирургът вижда камъка и го разбива с ултразвукова енергия. Обикновено този вид манипулация се прилага, когато резултатите от друг вид лечение не са удовлетворителни, включително и от извънтелесното разбиване на камъните (екстракорпорална литотрипсия).

Профилактиката на бъбречно-каменната болест включва прием на много вода, но пречистена и омекотена. Началникът на урологичното отделение д-р Миринчев съветва да се пие чешмяна вода, но пречистена със специални филтри. Всяка прорязваща или тъпа болка в бъбреците, кръста, пикочния канал, трябва да е знак за внимание и посещение при уролог.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3657 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини