Откриха десетки варели, чували и туби с пестициди в изоставен склад

  • 22 юни 2016 15:32

  • 1309
  • 0
Откриха десетки варели, чували и туби с пестициди в изоставен склад
©

Над 30 варела, около 20 - на туби и множество скъсани чували с прахообразни вещества откриха в изоставен склад за препарати за растителна защита в пловдивския квартал „Прослав“. Това съобщиха за Дарик директорът на РИОСВ Пловдив Стефан Шилев и районният кмет на „Западен“ Димитър Колев.

Теренът, в който се намира складът, чието ниво е под земята, се намира на изхода на Пловдив от кв. Прослав и е държавна собственост. Стопанисва се от Института по зеленукови култури.

„Складът е необезопасен. Има над 30 варела и туби, чувалите са разкъсани и са изложени на атмосферните условия. По моя преценка няма опасност за подпочвените води в района, като най-вероятно става въпрос за стари пестициди за растителна защита, останали от бившите ТКЗС-та и АПК-та в района“, коментира Шилев.

По думите му, в помещението мирише на препарати, а от покрива тече заради пробит голям комин.

Кметът на „Западен“ обясни от своя страна, че сигнали в кметството за наличието на този склад досега не са подавани, но според жители на района, варелите и чувалите в него са от години.

„Районът ще бъде ограден с лента, ще има и охрана, докато не протекат проверките на институциите“, каза още Колев.

За намерените вещества са уведомени Областна администрация - Пловдив, Гражданска защита, Регионалната здравна инспекция и Министерството на околната среда и водите. Очаква се да се сформира комисия, която да установи какви точно са препаратите и да обезопаси мястото.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1309 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини