Два месеца лекарите от варненската белодробна болница стоят без заплати

  • 22 юни 2016 12:40

  • 2189
  • 3
Два месеца лекарите от варненската белодробна болница стоят без заплати
©

Варненската белодробна болница лекува туберкулозно болните от цяла Източна България. Проблемът с липсата на средства обаче е от години. Държавата е намалила субсидията с две трети, информира бТВ.

Дълговете са над 600 хиляди лева, а персоналът вече година и два месеца не е получавал заплати. Предстои общината да покрие 180 хиляди лева, но трайното решение се чака от здравното министерство. В крайна сметка може да се стигне до публична продажба.

„Ако годишният ни разход на нас е близо милион, 330 хиляди се получават от министерството, другите 700 хиляди откъде да ги вземем?”, пита доц. Христо Ганчев.

Болницата няма право на договор със Здравната каса, защото част от пациентите са неосигурени, а престоят продължава до три месеца. Така не може и да се самоиздържа.

„Издръжката, която държавата дава е 30 лв на ден, в които влизат всички допълнителни лекарства, които министерството не осигурява, храна, ток, вода, заплати на персонала.”, обяснява д-р Петър Петров.

По-голямата част от персонала напуска. В стационара, в острозаразна среда, работят двама лекари и една сестра. Чувстват се обидени и унизени от прехвърлянето на отговорността между министерството и общината.

Предишни години Община Варна покриваше дълговете, но общините нямат право да изплащат заплати в болниците. Вариантът е лечебното заведение да се обедини с друга болница - чака се решение обаче от здравния министър.

„Миналата година юни Общинският съвет взе решение за преструктуриране на болницата и оттогава чакаме решение на Министерския съвет”, обясни зам.-председателят на ОбС д-р Лидия Маринова.

Ако не бъдат лекувани и изолирани, туберколозно болните създават сериозен риск за околните.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
2189 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Гост

2016.06.22 | 17:45

3
Е защо са им! Нали вече разбрахме, че Пепо Москов е най-бедния министър
SYX NA SPERMOQDA BOIKOYGLY PEDERASA DOGANOV

2016.06.22 | 13:39

2
BOIKO KURVATA OTKRADNA PARITE !!!!!!!!!!!!!!!!
SYX NA SPERMOQDA BOIKOYGLY PEDERASA DOGANOV

2016.06.22 | 13:39

1
BOIKO KURVATA OTKRADNA PARITE !!!!!!!!!!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини