Руска медия: Брезкитът може да е полезен за ЕС

  • 22 юни 2016 09:11

  • 2779
  • 12
Руска медия: Брезкитът може да е полезен за ЕС
© gettyimages (архив)

Милиардерът от САЩ Джордж Сорос предрече в понеделник на форум в Лондон възход на Русия и залез на Европейския съюз. В интервю за "Уолстрийт джърнъл" същия ден той повтори прогнозата за разпадане на ЕС, но този път я свърза с евентуално излизане на Великобритания от общността, пише "Комерсант".

Ако в резултат на утрешния референдум за членство в ЕС Великобритания излезе от съюза, "това ще предизвика масово напускане и дезинтеграцията на Евросъюза ще стане практически неизбежна", заявява Сорос. Но според него кралството може и да остане в ЕС. "Пазарите невинаги са прави, но в случая съм склонен да се съглася с тях", казва инвеститорът, напомняйки за закрепилия се напоследък курс на британската лира.

"Златото поевтинява преди британския референдум", констатира руското специализирано издание "Золотонюз". Руският "пазар на акции тръгна нагоре", но "пазарите все още се страхуват от резултата на британския референдум", който "все още виси над тях като дамоклев меч", пише електронният вестник "Финмаркет". Излизането на Великобритания от ЕС ще е крайно голям риск за световната финансова система, изтъква "Банкир".
Сорос рисува днес мрачно бъдеще за европейците - Великобритания излиза от ЕС и затъва в дълбока икономическа криза, Евросъюзът се разпада като къщичка от карти, а Русия само укрепва на този фон, отбелязва интернет порталът "Руская планета".

В статия за в. "Гардиън" милиардерът предупреди неотдавна Лондон, че го очаква "черен петък", ако британците гласуват за излизане от ЕС - паундът ще се срине до нивото на еврото още на другия ден. В началото на юни Сорос предрече, че ЕС има "значителен шанс" да се разпадне заради миграционната криза, проблемите с Гърция и потенциалния Брекзит, припомня изданието.

Изявленията на Сорос, че Русия може да стане световна сила, направени именно в Лондон, са пореден опит да се повлияе на общественото мнение в полза на запазване на британското членство в ЕС. Разчита се на страховете на британците, посочва "Руская планета".

Евентуално излизане от ЕС ще донесе тежки последици на Великобритания, но Евросъюзът може да спечели, се казва в анализ на "РБК". В този случай курсът на паунда безспорно ще се срине, както и лондонската борса, предстои отлив на инвеститори и кралството ще се изправи пред "куп политически проблеми - от нови опити на Шотландия да получи независимост и неизбежно изостряне в Северна Ирландия до наложителни нови постъпки за влизане в Световната търговска организация", пише всекидневникът. Изданието прогнозира и трудности с осигуряването на работна ръка от чужбина, която по данни на ОИСР осигурява към 40 на сто от икономическия растеж в Кралството.

Излизането на британците от ЕС ще донесе на острова правен хаос поради липсата на ясна процедура за изтегляне от европейските договори. Всички финансови и инвестиционни операции ще станат далеч по-рисковани. Бизнес средите в останалите европейски страни ще получат ясен сигнал, че всъщност ЕС няма алтернатива. Така че Брекзитът по-скоро ще сплоти членките на ЕС, посочва "РБК". Освен това "дезертьорството" на Лондон ще накара европейците да проумеят, че отстъпките, правени с десетилетия, за да запазят ЕС в днешния му вид, не дават никакъв резултат, значи занапред не бива да ги правят. И трето, Брекзитът ще покаже, че системата е по-гъвкава от очакваното, и това може да предизвика преосмисляне на структурата на ЕС - например въвеждане на пълно и асоциирано членство, "режим с две скорости", от какъвто съюзът има нужда днес, добавя "РБК".

Брекзитът според вестника може да е полезен за ЕС и в икономически план. "Първо, това решение ще нанесе твърде мощен удар по Лондон като световен финансов център" - част от този бизнес безспорно ще се прехвърли на континента. Второ, ЕС ще стане далеч по-еднородна икономика и може да си издейства по-изгодни условия за участие в Трансатлантическото търговско-инвестиционно партньорство. Накрая, Великобритания едва ли ще може да се откаже и от членството в Европейската икономическа зона. Тогава ще се наложи да плаща на ЕС до 4 милиарда паунда годишно, без да получава нищо в замяна, допълва изданието.

С оглед перспективите за Брекзит инвеститорите ту пращат активи на развиващите се пазари, ту ги връщат обратно. И Русия като страна с развиващ се пазар отчасти също зависи от решението на британците, пише в. "Известия". Експерти оценяват влиянието на евентуален Брекзит от минимално до наистина съществено за икономиката на Русия. Министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев заяви миналата седмица, че инвеститорите вече са отчели възможността за излизане на Великобритания от ЕС и при това положение не се очаква нищо драматично, посочва всекидневникът. "Европейските ни колеги твърдят, че най-малко две години ще трябват за преговори, още към пет години - за преходен период и постепенно излизане от общността. Как ще повлияе това конкретно на пазарите, е много трудно да се каже отсега", каза Улюкаев.

Шефът на "Сбербанк" Герман Греф не е толкова оптимистично настроен. "Брекзитът може да удари по руските фондови пазари и рублата, да доведе до паника", смята той. А зам.-министърът на финансите Сергей Сторчак напомня, че британската лира е резервна валута за Русия и че на Лондонската фондова борса се търгуват акции на много руски компании.

Последвайте канала на

БТА
2779 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар

2016.06.23 | 11:31

12
Иска им се на Съветите Англия да излезе от ЕС ама няма да им се сбъдне мокрия сън .
русия СЕ РАЗПАДА ГЛАД И МИЗЕРИЯ ИДВААААААААААААА

2016.06.23 | 11:30

11
МАМА ВИ ДА ЕВА ПИЯНА СГАН НИКОГА ЕС НЯМА ДА СЕ РАЗПАДНЕ ТОВА ДА НЕ ВИ Е сесесере

2016.06.23 | 11:30

9
Сорос бърка в едно , РУСИЯ няма да стане световна сила , защото тя отдвна е такава ! За останалото е прав ! Идва краят на ЕС и на САЩ след това ! СЛАВА РОССИИ !!!
русия СЕ РАЗПАДА ГЛАД И МИЗЕРИЯ ИДВААААААААААААА

2016.06.23 | 11:30

10
ГЪЛТАШ ЛИ ?????????????????

2016.06.23 | 11:30

7
СССР не се разпадна ! Той бе предаден и унищожен от най - големия предател в историята Горбачов !
русия СЕ РАЗПАДА ГЛАД И МИЗЕРИЯ ИДВААААААААААААА

2016.06.23 | 11:30

8
ГЪЛТАШ ЛИ СПЕРМАТА ??????????????????
АМЕРИКА ЕВА МАЙКАТА НА сесесере ТОВА Е ФАКТ

2016.06.23 | 11:30

6
хиххихихихихихи сесесере УМРЯ ДА ЖИВЕЕ ЕС !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
АМЕРИКА ЕВА МАЙКАТА НА сесесере ТОВА Е ФАКТ

2016.06.23 | 11:30

5
хиххихихихихихи сесесере УМРЯ ДА ЖИВЕЕ ЕС !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
АМЕРИКА ЕВА МАЙКАТА НА сесесере ТОВА Е ФАКТ

2016.06.23 | 11:30

4
хиххихихихихихи сесесере УМРЯ ДА ЖИВЕЕ ЕС !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
И България да

2016.06.23 | 11:30

2
Затвори кастрираната граница с циганската държава,че се напълни с цигани МАМА ВИ ДА ЕВА РЕЗАНА ЩЕ ВИ ИЗТРЕПА......

2016.06.23 | 11:30

3
За това точно, требва да се помолиш на Путин - ЕС и сращ ги изпращат, тъй да знаеш!!!

2016.06.23 | 11:30

1
EС ще се разпадне, колкото по-бързо, по-добре.

Добави коментар

Водещи новини