Експерт по антитероризъм: При терористична заплаха няма свръхреакция

  • 22 юни 2016 08:49

  • 1707
  • 0
Експерт по антитероризъм: При терористична заплаха няма свръхреакция
©

След убийството на британската депутатка нищо драматично няма да се случи на референдума във Великобритания. Страната ще остане в ЕС. До голяма степен от това ще зависи съдбата и на британския премиер. Това каза експертът по антитероризъм Боян Чуков в ефира на БТВ.

Той коментира темата за сигурността в Европа. „Вчера станахме свидетели на реакцията на френските власти при терористична заплаха. По-късно стана ясно, че мъжът с „колана с експлозиви“ е психично болен. Имаше упреци за свръхреакция към властите, но ако се беше случило нещо, какво щеше да бъде обвинението - че не се е реагирало“.

„Франция и Белгия имат много голям обем джихадисти на териториите си. Те са основен донор на бойци за ИД. Естествено е там да има свръхреакция“, смята експерът. Той припомни данни, според които Западна Европа е дала 10 000 джихадисти.

„Ние на Балканския полуостров закъсняваме с антитерористичните мерки“, смята Боян Чуков. „Във Франция се разработва една нова образователна програма, която ще се ползва години наред. Превантивно може да се разпознае опасен човек. Контролират се компютрите в учебните заведения. Правят се и доверителни беседи с хора, които показват отклонения от поведението“.

„В България не бива да си въобразяваме, че сме защитени. Трябва да има повишено внимание. Тероризмът е метод за водене на война. Понякога той има мощни икономически последствия“, предупреди Чуков и даде пример с Турция и Тунис.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1707 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини