Климатолог: Лятото ще бъде сравнително топло и с нормални валежи

  • 22 юни 2016 08:02

  • 3913
  • 0
Климатолог: Лятото ще бъде сравнително топло и с нормални валежи
© Getty Images/Guliver

Лятото у нас ще бъде такова, каквото го познаваме през последните 20 години - сравнително топло и с нормални валежи. Това заяви в интервю за БТА климатологът доц. д-р Георги Рачев - преподавател по синоптичен анализ и синоптична климатология в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Астрономическото лято започна у нас на 21 юни в 1 часа и 34 минути, когато е лятното слънцестоене.

Има прогноза валежите да бъдат малко повече през август, но това не означава, че "те ще бъдат страшни и че ще вали през целия месец", посочи доц. Рачев. Той поясни, че това са т. нар. летен тип валежи, когато за един или за няколко дни пада месечното количество на валежите."Така, че лятото ще бъде перфектно по отношение на туризма и на отдиха на хората", заяви климатологът.

Според доц. Рачев за селското стопанство лятото също се очертава да е благоприятно. Климатологът припомни, че през 2012 г. лятото у нас беше ужасно топло. През 2014 г. лятото пак беше топло, но с "убийствени, и ужасни валежи". Тогава в България при наводненията загинаха 19 души, като преди дни бяха отбелязани две години от голямото наводнение, при което се удавиха 13 човека в кв. "Аспарухово" във Варна. Засега няма никакви индикации такива крайни прояви на времето и на климата да очакваме у нас през това лято, увери доц. Георги Рачев.

Климатологът прогнозира, че времето у нас през лятото ще е топло и слънчево. Очаква се с нормални валежи да бъдат юли, август и по всяка вероятност и първата половина от септември.


И юли, и август имат своите предимства за почивката на море в България. Юни е перфектен месец за почивка, особено през втората половина на месеца, каза доц. Рачев. Той отбеляза, че и септември е много добър месец за почивка, особено за онази категория от хора, които не трябва да се излагат на силно слънце и на високи температури.

Изключително мекото, гальовно слънце в началото на септември, е много благоприятно за хората със сърдечно-съдови проблеми, които не трябва да са на високи температури. Първата половина на септември, а дори и целият месец, времето по морето у нас е много добро и изключително благоприятно за къпане. Вярно е, че в 8.00 часа сутринта през септември е хладно за плаж, но от 10.00 часа до 16.00 часа е прекрасно за морски туризъм и за излагане на слънце. Вечерите през септември у нас по морето са по-хладни, но пък почивката е по-здравословна, отбеляза доц. Рачев.

Българският туризъм страда от този "връх" на почивките точно през юли и август, коментира климатологът. Доц. Рачев поясни, че на нашето море юли е по-горещият месец, обикновено с по-продължителни високи температури, докато през август, слънцето е по-ниско над хоризонта. Температурите са с 1-2 градуса по-ниски и по принцип август винаги е по-сухият месец от юли. Макар че на десетина години може да се случат няколко по-дъждовни дни, особено около Преображение и Голяма Богородица на 15 август. Тогава има "преобръщане на времето" или леко преустройство на атмосферната циркулация към есенен режим, обясни доц. Георги Рачев.

Лятото започна по-рано, отколкото е астрономическата му дата, имаме летни температури повече от двайсетина дни, нищо, че ни се стори май месец да е малко по-хладен от нормалното, коментира климатологът. Доц. Рачев отбеляза също, че май завърши с нормални температури, такива, каквито са характерни за нашия климат или със средни температури за периода 1960-1990 г. Сега лятото е в разгара си, като най-топлите места са Балканският полуостров, Иберийският полуостров, а в останалата част на Европа е доста хладно, обобщи климатологът.

Той обясни, че юли и август са най-топлите месеци през цялата година у нас, а това, че в края на юни се измерват такива високи температури в страната - няма нищо извънредно. Обикновено, през втората половина на юни се отбелязват такива високи температури. По-трудно за понасяне обаче е метеорологичната обстановка, която наблюдаваме сега, защото вече четвърти-пети ден, температурите са над 30 градуса, посочи доц. Рачев.

По думите му очертават се също още пет дни с високи температури, като това означава, че се очаква да имаме температури над 30-35 градуса в продължение на седмица или десет дни. Това са т. нар. големи горещини, които са характерни, обикновено, за втората половина на юли, обясни климатологът. "Сегашното топло време, моите студенти, го наричат по-гадно, защото е топло и много влажно", коментира доц. Рачев. Той добави, че такова време изключително трудно се понася дори и от млади и здрави хора.

Вчера и днес на българското Черноморие "дните са по-тежки дни" и затова хората на плажа трябва по-често да влизат във водата, коментира доц. Рачев. Той отбеляза, че на морето сега също е топло, а влажността е 80 процента. Това е типично влажен тропик, който също се наблюдава на нашето море и не за първи път. Това време постепенно ще отмине, защото ще изсъхне атмосферата и почвата, и тогава тези високи температури ще ни се струват значително "по-лесни" за понасяне. Човешкият организъм е настроен да издържа на по-висока температура, но при по-ниска влажност, обясни климатологът.

По думите на доц. Рачев прогнозата, че през юли и август температурите ще достигнат до 39-40 градуса, а може и да ги надхвърлят, няма нищо неестествено. Това се случва всяка година, защото климатът на България е такъв, обясни преподавателят в СУ.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3913 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини