Вальо Топлото фалира

  • 21 юни 2016 06:55

  • 6699
  • 3
Вальо Топлото фалира
© Булфото

Скандалният бивш шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров фалира, пише "България Днес".

Любителят на луксозен и разточителен живот за чужда сметка, който в момента е в затвора, няма пари дори за адвокат. В момента той се бори за наследството от 2,4 млн. лв., останало от майка му - 86-годишната баба Цеца.

Двамата бяха подсъдими заедно за пране на 12 млн. лв., неплащане на данъци и укриване на доходи. След като пенсионерката бе покосена от инсулт през януари 2011 г., наказателното дело срещу нея бе прекратено. Заради него е наложен запор на имоти и пари по банкови сметки на старицата в размер малко над 2,4 млн. лв., които са били обект на наказателното производство.

Според близки до разследването Валентин Димитров използвал майка си като подставено лице в афери за милиони. Въпреки това пенсионерката от врачанското село Бутан бе пратена на съд заради крадливия син за схеми, от които едва ли е имала някакво понятие.

След смъртта на баба Цеца синът й поискал запорът на богатствата да бъде вдигнат, за да може като наследник да прибере богатствата на майка си. Възбраната обаче не бе отменена, а в Софийски градски съд започна дело за конфискацията на имането на баба Цеца по иск на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). След смъртта на най-възрастната подсъдима съдебната битка на КОНПИ продължава с наследника на старицата.

Искът на КОНПИ е за отнемане в полза на държавата на имоти и пари по сметки на баба Цеца на стойност 2 417 436,53 лв., които са били обект на наказателното производство срещу нея, уточниха от КОНПИ за вестника.

Първото заседание по делото в Софийски градски съд е било през април 2012 г. В началото заседанията вървели нормално, до момента, в който Вальо Топлото спира да плаща на адвоката си и наскоро той го зарязва. За да продължи разглеждането на казуса, съдът решава да назначи особен представител на Валентин Димитров, който да се грижи за интересите му в процеса за конфискация. Скандалният бивш шеф на столичната "Топлофикация" не приема този вариант, защото той трябва да плати от джоба си за услугите на юриста. Неговите авоари също са запорирани заради безкрайните му дела за злоупотреби в ръководената от него "Топлофикация". Топлото твърдял, че няма пари и не може да посрещне разход за особен представител пред съда по делото за милионите на майка си. В момента той обжалва решението на съда за назначаването на юрист, който да го представлява в процеса срещу КОНПИ. Докато трае процедурата, делото за запорираните имоти и милиони в банковите сметки на баба Цецка е стопирано. То ще продължи, когато казусът със защитата на Вальо Топлото бъде решен, което не се знае кога във времето ще се случи. Според юристи съвсем реална е възможността КОНПИ да спечели делото и богатствата на баба Цеца да бъдат конфискувани. Вероятно, докато процесът се точи в съда, Вальо Топлото ще излежи 3-годишната си присъда, наложена му за това, че е пръскал парите на "Топлофикация" за алкохол, джетове, скъпи сирена и лукс. От близо година той е в затворническото общежитие в Казичене. Заради дипломата си на инженер е назначен за електротехник и сменя крушки в пандиза. С работата си той ще намали престоя си зад решетките, защото два дни труд се считат за три излежани.

В практиката вече има един случай, при който наследници се се разделили с мечтата си да приберат имането на свой близък. Първото спечелено дело от КОНПИ по подобен казус бе за наследство за 440 хил. лв. на убития лихвар Васил Горчев-Кьоравия от Благоевград. То бе конфискувано в полза на държавата, а вдовицата му и дъщеря му бяха осъдени да се разделят с всичко.

Последвайте канала на

Калина Христова
6699 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.06.21 | 12:21

1
Спрях да си плащам сметките заради този ка/7 yТ от 10 години.

2016.06.21 | 12:23

3
Сега отново имам неплатени сметки, които ще платя след като прочетох това.

2016.06.21 | 12:22

2
Имам спечелени дела и отменени натрупани задължения.

Добави коментар

Водещи новини