Бежанците по света надминаха 65 милиона

  • 20 юни 2016 21:36

  • 3163
  • 1
Бежанците по света надминаха 65 милиона
© GettyImages

Броят на бежанците продължава да расте, алармира ООН в Световния ден на бежанеца. Цифрите са стряскащи - 65,3 милиона са бежанци през 2015 г. - най-големият регистриран досега брой в историята на човечеството, повече и от Втората световна война, предаде БТВ.

Всеки един на 113 души е бежанец, разселен или търсещ убежище другаде по света. Само през 2015 г. 12,4 милиона са се превърнали в бежанци вследствие на военен конфликт или преследване. 24 души в минута са били принудени да бягат през 2015 година. 54% от бежанците са от Сирия, Афганистан и Сомалия. Половината от всички бежанци са деца под 18 години.

Днес бежанецът Хана от Афганистан, който живее в България, получи своето удостоверение. Той е един от малцината мигранти, които искат да останат в страната ни. На 18 години и вече е минал курса по български, организиран от фондация „Каритас”.

Йона от години преподава "а" и "бе" на чужденците, за да улесни интеграцията им у нас. Казва, че езикът ни е много труден, но очаква бежанците да могат да си намерят място в България.

Независимо, че в момента за повечето обитатели на бежанския център във „Военна рампа” текат постите за Рамазан Байрам, никой не спира децата от игри, а доброволците, които работят с мигрантите, се радват и на най-малкия напредък.

„Носи ни удовлетворение, възможност да говорим с хора от различни страни. Всяко занимание, абсолютно всяко, прави деня им по-добър”, каза Дияна Недева, координатор на "Каритас-София".

Само днес в центъра приеха нови 60 бежанци. Все по-малко са от Сирия, и все по-често от Афганистан и Пакистан.

Последвайте канала на

Novini.bg
3163 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
един каза ...

2016.06.21 | 11:31

1
смо като им видя ислямските мутри и смрадливите забрадки и ми се стреля

Добави коментар

Водещи новини