11 деца се удавиха при буря в руската република Карелия

  • 19 юни 2016 16:09

  • 10648
  • 1
11 деца се удавиха при буря в руската република Карелия
© Getty Images/Guliver (архив)

Дванайсет души - 11 деца между 12 и 15 години и един възрастен, загинаха вчера на езеро Сямозеро в руската република Карелия, където буря преобърна три лодки с туристи от Москва, съобщи ТАСС.

По предварителни данни бедствието е сполетяло деца от местния оздравителен лагер "Парк хотел Сямозеро", докато са плавали из езерото с три лодки. В тях са се намирали 47 деца и четирима инструктори. В бурята лодките са се преобърнали и са потънали. Загинали са 11 деца и един инструктор, съобщи говорителят на федералното следствие Владимир Маркин.

Туристическата екскурзия е била организирана в Москва, откъдето са заминали с придружители децата, уточни източник от оперативните служби в руската столица.

Стопанката на приют за кучета недалеч от езерото Наталия Столярова разказа за новинарския сайт "Република Карелия", че трагедията е станала нощем, пише на сайта си в. "Московский комсомолец". Единайсет деца успели да се измъкнат от водата и прекарали нощта на един остров и полуостров в групи от по 3-4 души, а на сутринта служител в кучкарника ги прибрал. Били премръзнали - той едвам успял да ги събуди, и две от тях имали нужда от спешна помощ. В момента медици поемали грижата за тази група.

До момента са открити 10 тела на загинали, а 9 деца и двама възрастни са спасени, информира междувременно регионалният център на МИС, цитиран от ТАСС. Спасители от министерството и съответните служби в Карелия - общо над 60 души с 18 единици техника, включително хеликоптери, продължават издирвателните операции в района, подпомагани от екипи с кучета търсачи. В Москва се подготвят допълнителни сили, включително водолазни групи.

Следователи разпитват пострадали деца, служители в лагера, преглеждат документи в администрацията на парк хотела. В околността действат и експерти криминалисти. Един от инструкторите е задържан за разпит, съобщи Владимир Маркин.

Кметът на Москва Сергей Собянин съобщи чрез Туитър, че за Карелия заминават експерти на МИС, лекари и психолози, шефът на градската служба за социална защита.

Собянин изрази съболезнования на близките на загиналите. Кметът нареди допълнителни проверки за сигурност в местата, където летуват московски деца, отбелязва "Московский комсомолец", цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
10648 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Mitaka

2016.06.20 | 20:58

1
смъртта е още по-тежка и ужасна когато сполети деца......съболезнования на семеѝствата..!

Добави коментар

Водещи новини