Три манастира край Варна стават атрактивен поклоннически маршрут

  • 17 юни 2016 12:27

  • 1600
  • 1
Три манастира край Варна стават атрактивен поклоннически маршрут
©

Варна е в състояние да предложи много сериозен поклоннически маршрут, категоричен е директорът на Регионалния исторически музей в града. „Можем да представим манастира в Джанавара като раннохристиянски от V-VI век. "Караач теке" е от IX-X век, а Аладжа манастир - от XIII-XIV век“, аргументира се проф. Валентин Плетньов, цитиран от 24 часа.

В Джанавара може да бъде създаден изключителен обект, като се изгради музей на християнския Одесос, смята специалистът. Мястото е изключително подходящо за туристи заради близостта си до центъра на града и наличието на места за пакиране. Реставрирането на старините би струвало около 6 млн. лв., като за част от тях вече се разработват идейни проекти.

За Епископската базилика на Одесос, която се намира на кръстовището на улиците „Хан Крум” и „Княз Александър Батенберг”, също се работи върху проект.

Нейното възстановяване ще струва около 500 000 лева. За да може Варна да развива ефективно и качествено поклоннически, културен и исторически туризъм, кметът Иван Портних поиска Аладжа манастир, Римските терми, археологическият комплекс в местността Джанавара, Караач теке и Некропола да станат общинска собственост. Като стопанин общината вече може да кандидатства с проекти за еврофинансирането им.

Подкрепа за културния туризъм в града наскоро обеща ресорният министър Вежди Рашидов. Първата сериозна крачка към културно-историческия туристически облик на Варна бе направена с откриването на Римските терми след мащабния ремонт и отварянето на новия център за посетители, оборудван и с рампа за хора с уврежания.

През летния сезон Термите са вече в готовност да бъдат сцена за спектакли „Звук и светлина” като тези в Аладжа манастир, които миналата година са гледани от над 7000 зрители и са генерирали над 70 000 лв. приходи.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1600 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.06.20 | 10:27

1
Стига с тия турски имена! Не сме ли се освободили от турското робство, или пак ни гласите да станем част от Турция!

Добави коментар

Водещи новини