Тракийските принцеси се епилирали

  • 16 юни 2016 16:12

  • 13268
  • 2
Тракийските принцеси се епилирали
©

Още от дълбока древност тракийските принцеси били изключително суетни и държали на перфектения си външен вид, а археологическите артефакти дават интересни сведения не само за дрехите и бижутата, но и за козметичните технологии, които са измисляли и са си прилагали, разказва сайтът Antiquevillage.eu.

Според директора на Националния археологически институт с музей (НАИМ) доц. д-р Людмил Вагалински, през ХVII век по нашите земи някои жени са си правили пиърсинг с малки халки, а епилацията е практикувана още от времето на траките, съобщава Нова телевизия. Те използвали пинцети и шпакли, за да придобият копринено гладка кожа.

Доказателство за твърдението е кутия за тоалетни принадлежности във формата на сребърна мида с позлата. "Тя е открита в надгробната могила "Голяма Косматка" и най-вероятно е принадлежала на съпругата на цар Севт III, която я полага в гроба на любимия си съпруг", е версията на организатора на изложбата д-р Наталия Иванова.

Чрез различни съдове с изображения на жени, като например сребърна каничка за вино от Рогозенското съкровище, се добива представа за цялостния тоалет на една тракийска аристократка от тази епоха.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
13268 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.06.28 | 19:42

2
А славянските принцеси си бръснели мустаците…..

2016.06.28 | 19:42

1
А славянските принцеси си бръснели мустаците…

Добави коментар

Водещи новини