Първанов: Самостоятелни кандидати за президент на АБВ и БСП лишават от перспектива левицата

  • 14 юни 2016 14:05

  • 2804
  • 7
Първанов: Самостоятелни кандидати за президент на АБВ и БСП лишават от перспектива левицата
© Булфото

Ще сгрешим, ако насочим стратегическия удар в тази кампания един срещу друг в лявото пространство, това е безумие, което трябва да бъде спряно, коментира лидерът на АБВ Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в днес по време на дискусия "Президентски избори 2016: Предизвикателството пред левицата" в рамките на проекта "Лявото отвъд етикета". Организатори са Институтът за икономика и международни отношения и Фондация "Фридрих Еберт".

Първанов отбеляза, че президентът не може да е ляв или десен, а трябва да има воля да прави политика, която да е национално значима. Според него битката между лявото и дясното не е от полза за левицата на тези избори. Тази битка обаче е важна от гледна точка на преструктурирането на голямата промяна в българската политика. Затова е толкова важно да бъдем заедно в тези избори, коментира Първанов. Той се съгласи с тезата, че не е достатъчна само широка лява коалиция и отбеляза, че затова АБВ създава партньорства с част от партиите от центъра, а да може да се отвори максимално "ветрилото".

Важно е да номинираме кандидат, който да е избираем, но да бъде добър президент след това, коментира той. Според него, ако БСП и АБВ заложат на самостоятелни партийни кандидати, ще имат своята тяснопартийна изгода. Но това упражнение лишава от перспектива левицата, защото напролет ние пак няма да сме събрани и сигурно ще е поредният случай, в който ще инкасираме загуба, допълни той. Според него тези избори могат да дадат стратегическа перспектива на развитие на отношенията вляво. Губим време и за която и да е кандидатура това би могло да бъде ако не фатално, то с тежки последици, предупреди обаче Първанов. Влиянието на ГЕРБ ерозира, но големият проблем е в липсата на алтернатива, отбеляза той.

Политологът Антоний Тодоров коментира, че закъснелите кандидатури за президентски избори създават специфична ситуация на взаимно дебнене. Според него евентуална обща кандидатура на левицата трябва да бъде припозната от широк спектър, да надхвърля границите на левицата, ако целта е да се спечелят изборите. Той изброи някои от необходимите характеристики на възможния кандидат - да е порядъчен човек, социално чувствителен, проевропейски настроен, патриот, но не националист, да не бъде от шоубизнеса. Според него левицата трябва да има предвид и възможността нейният кандидат за президент да се изправи и срещу Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Според социолога Кольо Колев влюбената в Борисов публика драстично е намаляла и към момента това е идеалният момент, в който ГЕРБ може да загуби, независимо от кандидатурата. Широка лява коалиция е хубава донякъде идея, но крайно недостатъчна, смята Колев. Според него трябва да има по-широка коалиция, а кандидатът не трябва да е от лявото пространство.

Социологът Васил Тончев коментира, че лявото в България го има, но то няма своето адекватно политическо представителство и своето извоювано място. Според него има хора, които при определени обстоятелства биха подкрепили лява кауза и в този смисъл има потенциални привърженици, пише БТА.

Голямата опасност за българската политика напоследък е деполитизацията й, смята проф. Искра Баева. Тя отбеляза, че тези избори, особено този, най-мажоритарният, се превръщат в някаква сделка, нещо, което не е политическо. Плановете как предварително да се подберат неполитически кандидатури, но да бъдат печеливши, ми се струват като лоша тенденция в тази посока към деполитизация на политика, коментира тя.

Според Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, по-скоро става дума за деидеологизация на управлението и на политиката. Необходима е реидеологизация, нови идеи, които да отговарят на новите условия, смята той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2804 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2016.06.18 | 10:19

7
Ех, гоце, гоцеееее......
воленуглу Е АНАЛНО ПОДАТЛИВ КЪМ РЯЗАН УЙ хихихихих

2016.06.18 | 10:19

6
И ТИ СИ КАТО воленуглу рубладжия ПРОДАЖЕН БОГ ДА ТЕ НАКАЖЕ СКОРО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Умник Гюро

2016.06.17 | 04:09

5
Гоце, фак офф!
Гоце Трипера

2016.06.17 | 04:09

4
Искам да съм президент за трети път - не може бе Гоце конституцията го забранява - Гоце пак искам пък искам пък променете контституцията нъцки пръцки искам даже БСП да ме подкрепи

2016.06.16 | 22:53

3
Първо президентът трябва да бъде подготвен за президент и да е обединител на нацията, а не разединител.

2016.06.16 | 22:53

2
Агент Гоце е гнусен комунист,крадец и интригант! Маргинал!И хотелиер!
РЕАЛИСТ

2016.06.16 | 22:53

1
ГОЛЯМ МУ Е МЕРАКА ДА БЪДЕ ОБЩ ЛЯВ КАНДИДАТ

Добави коментар

Водещи новини