Кои са основните проблеми пред микро и малкия бизнес у нас, разкриват от Финтрейд Файнанс

  • 06 юни 2016 19:00

  • 1999
  • 0
Кои са основните проблеми пред микро и малкия бизнес у нас, разкриват от Финтрейд Файнанс
© Getty Images/Guliver

Според 55% от собствениците на микро и малките предприятия у нас, ключова пречка за развитие на бизнеса в страната е липсата на финансиране. Това сочи актуално проучване на социологическа агенция TNS BBSS, инициирано от компанията „Финтрейд Файнанс“ АД. Несигурната икономическа среда и конкуренцията в съответните браншове са посочени като следващи основни бариери пред българските фирми от този мащаб според 82% и 46 % от респондентите. Следват ги административните и регулаторни бариери, които са на четвърто място (41%) в проучването.

Поводът за провеждане на анкетата е обявяване на старта на ФИНТРЕЙД БИЗНЕС НАГРАДИ – ежегоден конкурс за микро и малки предприятия, които имат идея как да подобрят и разширят дейността си с допълнителна инвестиция от 5 000 лв. В инициативата могат да участват собственици и предприемачи в сферата на услугите, производството, занаятите, земеделието, фамилния и друг малък бизнес, които имат желание да бъдат по-атрактивни, големи и успешни.

Резултатите от изследването разкриват още, че представителите на микро и малкия бизнес се нуждаят от ремонт/подобрение на търговския обект (29%) и закупуване на допълнителни нови машини и оборудване (23%). При това, 37% от респондентите посочват, че ако разполагат с 5 000 лв. инвестиция, на първо място биха си закупили инвентар или техника. Повече от половината (57%) от анкетираните предприемачи познават като възможности за външно финансиране бизнес кредит от финансова институция за подпомагане на дейността си.

„Именно тази ситуация ни мотивира да организираме ФИНТРЕЙД БИЗНЕС НАГРАДИ, за да предоставим възможност на микро и малките фирми от всички региони на България да осъществят бизнес целите си. Данните от инициираното от нас проучване показват още, че предприемачите се нуждаят най-вече от разширяване на дейността на фирмата (46%), като 29% от тях вече имат готовност да кандидатстват за средства от финансова институция, чиято дейност е насочена основно към малкия бизнес“, посочва изпълнителният директор на „Финтрейд Файнанс“ АД Николай Николов. „ Ние ще подпомогнем реализирането на отличените проекти с една парична награда от 5 000 лв. и два безлихвени кредита от 5 000 лв. за срок от 6 месеца“ допълва Николов.

Според експертите от компанията друго основно затруднение пред фирмите е липсата на стратегия за развитие на дейността. Това се дължи на факта, че малките фирми не ползват или не могат да си позволят професионална консултация за по-ефективно инвестиране и управление на финансите.

Заявките за участие в конкурса ФИНТРЕЙД БИЗНЕС НАГРАДИ се приемат до 31 - ви юли, през сайта на компанията www.fintrade.bg, на специалната страница на инициативата ФИНТРЕЙД БИЗНЕС НАГРАДИ, в която всички желащи могат намерят Общите условия и Формуляра за участие.

Конкурсът има пет етапа, първият от които е набирането на заявки за участие, следват оценка на проектите и селекция на финалистите, определяне на победителите и официална церемония по награждаването им.

Експертно жури (съставено от представители на организатора и подкрепящите конкурса партньори) ще оценява бизнес идеите за основния награден фонд, а Медийно жури (от ресорни журналисти и представители на финансови и бизнес медии) ще определи свой фаворит за специална медийна награда. Официалната церемония по награждаването е планирана за края на м.септември в гр.София.

Последвайте канала на

Novini.bg
1999 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини