По ОП "Околна среда" ще бъдат отворени процедури за 1,3 млрд. лв. до края на 2016 г.

  • 03 юни 2016 11:33

  • 2137
  • 0
По ОП "Околна среда" ще бъдат отворени процедури за 1,3 млрд. лв. до края на 2016 г.
© Булфото

До края на годината по оперативната програма "Околна среда" ще бъдат отворени процедури на стойност 1,3 милиарда лева, съобщи във Велико Търново министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Общините ще могат да подават проекти за финансиране и по още два финансови инструмента - Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/, с ресурс от 61 милиона лева и за 15 милиона лева от Националния доверителен екофонд, посочи министър Василева.

По думите й приоритетни през този период ще бъдат проектите, които ще се реализират в секторите "Води" и "Отпадъци". Целта е да бъдат поощрени разработки, които надграждат вече съществуващите системи.

Предвидени са 350 милиона лева за изграждане на компостиращи инсталации, тъй като голям процент от общините имат проблеми с биоразградимите отпадъци, посочи тя.

Според Василева общините предлагат интересни идеи за реализация на проекти, свързани с чистота на въздуха, сред тях са подмяна на горивни инсталации, осигуряване на филтри за комините на еднофамилни жилища, които се отопляват с твърдо гориво, както и за филтриращи системи за автомобилите срещу вредните емисии, а средствата в програмата за такива проекти са 115 милиона лева.

На срещата с кметове и представители на общини от Северния централен район за планиране, в който са областите Русе, Силистра, Разград, Габрово и Велико Търново, министър Василева посочи, че по оперативната програма са предвидени 56 милиона лева за укрепване на свлачища и 20 милиона лева за предотвратяване на наводнения.

Според Ивелина Василева целта на подобни форуми е общините да получат своевременна информация, за да подготвят своите проекти.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2137 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини