Ръст на кредитите за земеделци, отчете „Агрион”

  • 03 юни 2016 11:02

  • 1591
  • 0
Ръст на кредитите за земеделци, отчете „Агрион”
©

Агросекторът се превръща в притегателен център за финансиране както от банките, така и от специализираните компании за управление на земеделски активи. Търсенето на кредити за земеделие расте, потвърждават експерти в бранша. Това от една страна се дължи на плановете за разрастване и модернизиране, покупката на нова техника или още земя. От друга – фермерите са изправени пред предизвикателства, свързани с покриването на спешни разходи за препарати срещу болести по културите.

Сериозна заявка за влизане на кредитния пазар направи и компанията за управление за земя „Агрион“, която получи регистрация като небанково финансово дружество в БНБ и от март предлага кредитни продукти. То предлага три вида услуги - универсален ипотечен заем, кредит за оборотни разходи и лизинг. Всички започват от 10 000 лв. и нямат определен таван. Като основно обезпечение се приема земята, а реалният процент на отпуснатото финансиране е до 80% от пазарната й стойност. Това, на което компанията залага, е улеснената процедура за кандидатстване и усвояване и по-малкото документация като клиентът може да получи отговор веднага.

“Предоставянето на повече финансови възможности за земеделските производители да модернизират стопанствата си, да разширят производствата си, да покрият текущите си нужди или да закупят земята, която обработват ще стимулира дългосрочните инвестиции в земеделието. А от това печелят всички“, категорични са експертите. Данни от проучване, изготвено по поръчка на „Агрион” показват, че като цяло земеделският бизнес е оптимист за ситуацията си в момента. Над половината от анкетираните определят ситуацията в бизнеса им като „по-скоро добра”. 68% обаче казват, че са имали нужда от средства за финансирането му в последната година. Средната необходима сума е била около 600 хиляди лева. Според финансовия директор на „Агрион” Светла Боянова земеделците имат нужда от пари на време, от разбиране на техните проблеми, от лесен достъп до кандидатстване и усвояване, без много поръчители, документи, но при коректни и точно прогнозируеми условия.

Компанията се наложи като лидер в управлението на земя с 25 офиса в цялата страна. Услугата кредитиране се предлага във всеки от тях. „Ние сме много гъвкави и познаваме проблемите на фермерите и арендаторите. Освен това експертизата ни като един от основните собственици на земя на българския пазар ни дава възможност за адекватна оценка на обезпечението и съответно последващото му управление”, коментираха от дружеството.

Последвайте канала на

Novini.bg
1591 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини