Новата европейска служба за гранична охрана ще пази и българо-турската граница

  • 31 май 2016 13:49

  • 4760
  • 1
Новата европейска служба за гранична охрана ще пази и българо-турската граница
© Gettyimages (архив)

ЕП одобри предложението на Илияна Йотова и други български евродепутати новата европейска служба за гранична и брегова охрана да пази и българо-турската граница, а не само Шенген, съобщи Европейският информационен център на Илияна Йотова.

"Имаше риск от двусмислено тълкуване на предложението на Европейската комисия. Затова по мое настояване евродепутатите одобриха изрично да бъде записано, че България, Румъния, Хърватия и Кипър също попадат в обхвата на действие на новата европейска гранична полиция", заяви Илияна Йотова след гласуването. "Ако бяхме допуснали неясноти в текста, имаше риск някой чиновник да реши, че новата европейска гранична и брегова охрана има право да охранява само шенгенската външна граница на ЕС, а не външните граници изобщо", подчерта Илияна Йотова. Според нея, това би било най-лошото развитие за страните на Балканите, защото извън защита остава най-рисковите за миграционен натиск външни граници като българо-турската или хърватско-сръбската. "Не можем да допуснем да бъдем оставени сами пред предизвикателствата. В противен случай Балканите ще се превърнат в буферна зона за бежанци", казва още българският евродепутат.

ЕП отива на преговори с гласуваната от евродепутатите позиция в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, на която Илияна Йотова е зам.-председател. Тази парламентарна комисия трябваше да разгледа измененията на депутатите и да даде мандат за по-нататъшни преговори с другите две евроинституции - Европейската комисия и Съвета на ЕС. Според гласувания от евродепутатите текст, новата служба ще може да се задейства спешно и да бъде разполагана по границите под миграционен натиск по предложение на Европейската комисия и след одобрение на държавите членки в Съвета.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4760 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.06.01 | 13:21

1
ще пази Динко да не им развали далаверата, а мигрантите да минават свободно.

Добави коментар

Водещи новини