Г. Димитров: Кризата при имотите имаше добър оздравяващ ефект

  • 31 май 2016 13:44

  • 1421
  • 0
Г. Димитров: Кризата при имотите имаше добър оздравяващ ефект
©

В нашия сектор човек трябва да мисли положително, ако иска да може да работи това, което работи, заяви Георги Димитров, директор „Консултантски услуги и оценки“ в MBL/CBRE, по време на панел Недвижими имоти от финансовия форум „Шумът на парите“.

Кризата се отрази върху всички сегменти - жилищния пазар, бизнес имотите. Тя имаше добър оздравяващ ефект. Банките са се понаучили малко, инвеститорите, предполагам - малко повече. Всички участници в целия процес по веригата - и те са се понаучили. Като цяло има по-добър продукт на пазара. Ако говорим изцяло за офиси, търговски площи и хотели, това, което в момента би погледнал международният инвеститор в България от нещата, които са строени в последните 1-2 години, чувствително се отличава от сградите, които са излезли на пазара преди 8,9, 10 години, т.е. има положителен ефект, посочи Димитров.

България вече не е толкова много черната овца. Щом в страната идват асет мениджъри да оглеждат имоти на компании, които управляват милиарди, значи започват да поглеждат и към по-рискови пазари, посочи още той. Има някакви положителни сигнали, но в същото време не трябва да сме прекалено оптимисти, защото те имат и своите резерви. Ако говорим за бизнес имотите, доскоро България беше черната овца. Инвестициите в този регион като обем бяха доста малко. Инвеститорите се фокусираха върху Полша, Чехия, Румъния.

В първата четвърт на годината се забелязват положителни сигнали. Има някои сделки, които са се случили. Има чуждестранни инвеститори, които разглеждат имоти, носещи доходност. Готови и завършени имоти, както и имоти със завършени една или две фази от проекта, които могат да донесат доходност. Не е толкова черна картината, толкова беше, заяви още експертът. Като местоположение говорим основно за София и по-конкретно офис сгради в София, тъй като там рискът е много по-нисък. В последните години пазарът е доминират от български инвеститори. За тях това е позната територия и са наясно с риска.

На чуждестранните инвеститори, особено ако са имали негативен опит 2006-07 г., им е по-трудно, посочи експертът. В Полша стават сделки с логистични бази на 6% или под 6% доходност. В София можеш да се купиш много добра офис сграда с доходност 8%, което е тотално различен актив. Очакваме и сделки за имоти с 10% доходност, заяви още Димитров.

Форумът Шумът на парите се провежда със съдействието на основните ни партньори Коника Минолта и Уникредит Булбанк, както и партньорите Алкомет, Девня Цимент, Адмирал Маркетс, Garitage Investment Management, Капман Холдинг, Qatar Airways, MBL|CBRE, Провидънт Файненшъл, Residential Park Sofia, ЗАД България и Сирма груп Холдинг.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.

Форумът се провежда с медийната подкрепа на сп. Мениджър, Агенция Фокус, Novini.bg, Fakti.bg, Offnews, Imot.bg, Kaldata, сп. Икономика, Seenews, economic.bg, в. Сега и Enterprise Europe Network.

Вижте още от Шумът на парите 2016



Последвайте канала на

Novini.bg
1421 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини