Нова система за борба с градушките от следващата пролет

  • 30 май 2016 17:15

  • 6112
  • 0
Нова система за борба с градушките от следващата пролет
© Булфото

От следващата пролет у нас ще действа нова по-ефективна система за борба с градушките. За въвеждането й са необходими 17 млн. лв., съобщи министърът на земеделието Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри във Велико Търново.

По думите й с тези средства е предвидено да бъдат изградени нови 32 площадки за противоградова защита, да бъдат въведени системи и радари, както и да бъдат закупени два самолета. Самолетите са нов способ, който ще бъде въведен за противодействие на градушките предимно в Северна България, отбеляза Министър Танева.

Тя посочи, че за да бъдат защитени всички 33 милиона декара земеделски земи са нужни 10 самолета, част от които ще бъдат наемани. Предвижда се законовите промени да бъдат приети до края на лятото, а системата да бъде въведена през следващата пролет.

Освен това от 2018 г. фермерите ще плащат годишни такси за противоградова защита. Цената вероятно ще бъде между 68 и 90 стотинки на декар за година. Таксите ще осигуряват дейността на бъдещото държавно предприятие за защита срещу градушки, отбеляза министър Танева.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6112 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини