Манолова изпрати до Цачева промени в Изборния кодекс за гласуването в чужбина

  • 30 май 2016 14:41

  • 1343
  • 4
Манолова изпрати до Цачева промени в Изборния кодекс за гласуването в чужбина
© Булфото

Омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на изпрати днес до председателя на Народното събрание Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 предложения за изменение и допълнение на Изборния кодекс, съобщиха от пресцентъра на националния омбудсман.

Те бяха поискани от представители на българи в чужбина, като целта е да се възстановят отменените облекчени условия за гласуване на българските граждани в чужбина. С проекта на Закона за изменение и допълнение се предлага да бъдат въведени отменените правила за образуване на избирателните секции извън страната, действали през 2014 г. и 2015 г., въведени по настояване на българите в чужбина.

„Тези правила сработиха и не предизвикаха проблеми при два избора – избори за Европейски парламент май 2014 г., избори за Народно събрание октомври 2014 г., и на националния референдум – октомври 2015 г.“ мотивира се омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на.

„Като национален омбудсман, чието конституционно задължение е да се застъпва за правата и свободите на българските граждани, прецених, че е необходимо да предприема действия за сближаване на позициите на гражданите и парламентарно представените партии“, пише в писмото до председателя на Народното събрание Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на.

В мотивите си омбудсманът посочва още, че предложените промени гарантират, че всички български граждани извън страната, ако желаят, ще могат да упражнят правото си на глас.

„Считам, че конституционните права на българските граждани трябва да бъдат гарантирани, където и да се намират, както постановява и разпоредбата на чл. 26, ал. 1 от Конституцията на Република България“, е позицията на омбудсманът.

Създаване на МИР “Чужбина“, създаване на възможност за автоматично разкриване на секции там, където на предходни избори са гласували не по-малко от 100 избиратели, създаване на секции с 40 заявления извън посолствата, дипломатическите и консулските представителства, активно участие на българските общности в процеса на създаване на секции, са сред предложените от Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на промени в Изборния кодекс.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1343 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Мао

2016.06.21 | 11:42

4
Според мен българите в чужбина не трябва да гласуват. След като работят там, те са изцяло подчинени на законите в държавата където се намират. Ако искат да гласуват да дойдат тука да живеят. Така че няма какво да ги мислим, Майче.
РЕАЛИСТ

2016.06.21 | 11:42

3
ТА НАЛИ ТАЗИ НЕКАДЪРНИЦА НАПРАВИ КАЛПАВИЯ ЗАКОН. ГЛУПАВО ЩЕ Е , КАКВОТО И ДА ПРЕДЛОЖИ
волен Е 100% ов ПЕДАЛ ЩОМ Е ИЗБЯГАЛ ОТ КАЗАРМА !!!

2016.06.21 | 11:42

2
ЧЕРВЕНА БАБА хихихихихихихихихихихихихиххихихихихихи

2016.06.21 | 11:41

1
тая продължава да се занимава с изборния кодекс?...ма нали ти го писа маааа оу

Добави коментар

Водещи новини