Бокова: Ислямисти правят културно прочистване

  • 29 май 2016 19:43

  • 2710
  • 4
Бокова: Ислямисти правят културно прочистване
©

Световната общност все още не е намерила адекватен отговор на унищожаването на културно наследство, както показа преднамереното разрушаване на антични обекти в Сирия и в Мали от радикалните ислямисти.Това заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова в интервю пред Ройтерс по време на посещението си в Кабул.

На властите в тези държави им е трябвало известно време, за да реагират на действията на екстремистките групи. Подобни групировки обикновено се опитват да разчистят терена, като преследват малцинства и консолидират властта си чрез “културно прочистване”, като премахват следите от други култури, коментира Бокова.

Преди 15 години афганистанските талибани дадоха един от най-печално известните примери за тази политика, като взривиха две огромни древни статуи на Буда, които обявиха за неислямски. Но унищожаването на средновековни светилища в Тимбукту през 2012 г. и разрушаването на части от древния сирийски град Палмира от “Ислямска държава” м.г. пренесоха опасността по-наблизо, подчерта Бокова. Българката е сред кандидатите за поста генерален секретар на ООН, който трябва да бъде избран тази година, припомня Ройтерс.

“Знам, че няма да е лесно, но вече всички трябва да приемат сериозно унищожаването на културното наследство и паметниците на културата като част от тази екстремистка стратегия. Може би дори като най-лесно забележимата част от нея”, добави тя.

Според Бокова обаче светът все още се мъчи да се справи с проблема, който преди беше само от компетенциите на музеите, а сега е в стратегическата сфера. “Мисля, че това е нов феномен, който сега се появява и ние търсим отговор”, заяви тя.

По време на визитата си в Кабул генералният директор на ЮНЕСКО подписа споразумение с афганистанското правителство целящо да помогне за развитието на културата и творческите дейности в Афганистан и да потвърди значението на националната и културната идентичност посредством неотдавна създадения мултидонорски целеви фонд.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2710 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Адаам

2016.05.30 | 07:48

4
Еврейката Бокова и рекламата и е тази медия, цели да трупа популярност и да се прави че разбира нещо. Другите вчерей могат и да е искат за мястото за което е кандидат но ... нега си живее спокойна като пенсионерка бабичка и да не се прави на умна щото хич не е
Гост

2016.05.30 | 07:09

3
Много съм любопитен, колко години ще им отнеме да унищожат пирамидите в гиза хахахаха. Там ще ударят на камък в буквалния и преносния смисъл на думата ..... прости маймунки
путин Е ОФШОРНА КУРВА КРАДЛИВА ПРОДАЖНА !!!!!!!!!

2016.05.30 | 07:09

2
ТАЯ ДЪРТА КОМУНИСКА НИКОЙ НЯМА ДА ГЛСУВА ЗА НЕЯ

2016.05.30 | 00:41

1
Смърт на старите религии.Всички боготворят Сатаната.Бог е само в нас и ние избираме какъв да е той.Раят и ада са на Земята,а след смъртта няма нищо.Не живейте с угризения.Вижте Калигула.

Добави коментар

Водещи новини