Киров: Идва по-силно оформяне на Турция като президентска република

  • 27 май 2016 20:15

  • 4124
  • 2
Киров: Идва по-силно оформяне на Турция като президентска република
©

Очаква се все по-силно оформяне на Турция като президентска република, след назначаването на новия премиер Бинали Йълдъръм. Това прогнозира в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ генерал Кирчо Киров, ръководител на Националната разузнавателна служба в периода 2002 – 2012 година. Според него отношенията между Турция и ЕС ще останат напрегнати, а статуквото с Русия ще се запази.

„Бинали Йълдъръм е човекът, който ще подпомага турския президент в усилията му да трансформира Турция в президентска република. Самият той в първите си изявления даде да се разбере, че това ще бъде една от приоритетните му задачи. Той беше избран за министър-председател, защото е по-послушен“, заяви ген. Кирчо Киров.

„Аз мисля, че отношенията с ЕС ще продължат да бъдат напрегнати, такива каквито са досега. Дано това напрежение не се отрази негативно на сделката с бежанците“, коментира още бившият ръководител на НРС. Според него това е от огромно значение за ЕС и всички европейски държави, особено за България.

„Не се виждат възможности и не се виждат ходове, които да показват от турска страна е налице някаква готовност за развитие на отношенията с Русия в по-позитивен план. Не се виждат такива знаци и от страна на Русия“, допълни ген. Кирчо Киров.

Ген. Кирчо Киров коментира и идеята за изграждане на проекта за газопровод, който трябва да мине по дъното на Черно море от Русия през Турция или България до Гърция и оттам за Италия. Русия ще се стреми да изгражда енергийни коридори и това е опит за смекчаване на отношенията с ЕС, каза ген. Киров. Според него България има по-голям шанс газовият коридор да минава през територията на страната ни.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
4124 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
слуги на рептилите-ционисти

2016.06.04 | 14:45

2
службите всичко знаят ,но си траят и работят за унищожителите на народа.

2016.06.02 | 19:50

1
пък, око беше назначил другарката курнелия - може и света да превземе

Добави коментар

Водещи новини