НФСБ отговори на Баку

  • 27 май 2016 16:35

  • 14558
  • 0
НФСБ отговори на Баку
© НФСБ

От Националния фронт за спасение на България разпространиха специална декларация до медиите, в която настояват "българските институции недвусмислено да пояснят на дипломатите от Азербайджан устройството на политическата система в Република България и присъщата на плурализма самостоятелност и независимост на политическите виждания на отделните партии".

Припомняме, вчера излезе информация, че Азербайджан обмисля да включи в черен списък няколко български депутати. Говорителят на външното министерство в Баку Хикмет Гаджиев реагира остро на посещение на група народни представители начело с председателя на НФСБ Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 в оспорвания между Армения и Азербайджан регион Нагорни Карабах. Посещението бе част от гостуването на делегацията в Република Армения.

Публикуваме пълния текст на декларацията без редакторска намеса:

"Във връзка с изявлението на ръководителя на пресслужбата на МВнР на Азербайджан Хикмет Гаджиев по повод неофициалното посещение на народни представители от НФСБ в Нагорни Карабах, ПП НФСБ заявява:

По повод на заявеното намерение Посолството на Азербайджан в София да „изрази загриженост“ пред българските МВнР и Народно събрание относно посещението на български депутати в Нагорни Карабах настояваме българските институции недвусмислено да пояснят на дипломатите устройството на политическата система в Република България и присъщата на плурализма самостоятелност и независимост на политическите виждания на отделните партии.

Република България е демократична държава с установен правов ред и ясно разделение на властите. Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на страната в съответствие с Конституцията и законите. Всякакви опити за внушения, че неофициално посещение на народни представители в един или друг конфликтен район по света означава промяна на външната политика на България, следва да получат отпор от българските власти!

Категорично отхвърляме твърденията на Хикмет Гаджиев, че посещението, цитираме: „свидетелства за това, че някой в България сериозно е обезпокоен от развитието на приятелски и стратегически партньорски отношения между Азербайджан и България“ и „е опит за поддръжка на измислен режим“.

Позицията на НФСБ е, че наследеният от времената на СССР и продължаващ вече няколко десетилетия кървав конфликт в Нагорни Карабах може да бъде трайно решен само по пътя на мирните преговори между заинтересованите страни с посредничеството на международната общност и при зачитане както на международното право, така и на правата и интересите на хората, живеещи в конфликтния район. Всеки опит за военно решение на конфликта ще доведе само до нови жертви и страдания и за двата народа, но не и до неговото прекратяване – както бе доказано при възобновяването на военните действия в началото на април т.г.", завършва декларацията.

Конфликтът в Нагорни Карабах започна през 1988 г., когато местните арменци обявиха за отделянето си от Азербайджан, който тогава бе в състава на Съветския съюз, и обявиха образуването на Република Нагорни Карабах. Въпреки започналите преди 24 години преговори за намиране на мирно решаване на конфликта, оспорваният регион периодично се превръща в бойно поле. Баку през 2013 г. състави списък с физически лица, на които се забранява достъпът до азербайджанска територия, посетили непризнатата република.




 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
14558 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини