Експерти се грижат за Стария дъб в Силистра (снимки)

  • 27 май 2016 16:19

  • 1604
  • 0
Експерти се грижат за Стария дъб в Силистра (снимки)
© Булфото

Старият дъб от Дунавския парк в Силистра, който беше отличен с титлата "Дърво с корен 2015" в конкурса на Фондация "ЕкоОбщност" и се нареди на шесто място в международния конкурс "Европейско дърво на годината 2016" днес бе диагностициран от водещи специалисти по дърветата.

Във връзка с получаването на престижната титла, "ЕкоОбщност" се ангажира да обследва състоянието на дървото и да препоръча мерки за подобряването му, ако такива се окажат необходими.

Един от символите на Силистра е обследван от Максим Янев и Бодо Зигерт от Германия с арботом и резистограф. Тези два уреда дават възможно най-цялостна оценка за наличието на гнилостни процеси и за способността на дървото да се справи с тях. След диагностиката се оказа, че дървото е здраво, но за него трябва да си полагат редовни грижи. На първо време трябва да се премахне бетонната настилка около него, която пречи на корените да се развиват нормално.

Максим Янев е ландшафтен архитект, специализиран в грижата за дърветата, с 3-годишен опит в рисковия мениджмънт. Бодо Зигерт е утвърден експерт по дърветата от немското бюро „Die Nuernberger” с над 30-годишен опит в областта, дългогодишен международен бизнес в грижата за дърветата в ЕС и Русия и водещ школа за лесовъди в Германия. Експертите ще изготвят доклад с препоръчителни оздравителни мерки. Ще бъде установена и точната възраст на растението, за което се смята, че е на 106 години.

Последвайте канала на

Novini.bg
1604 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини