Откриха Ботеви дни 2016 (снимки)

  • 27 май 2016 15:22

  • 2276
  • 0
Откриха Ботеви дни 2016 (снимки)
© Булфото

С тържествено издигане на националния флаг и запалване на вечния огън във Враца започнаха тържествата по случай 140-та годишнина от гибелта на Христо Ботев и неговата чета.

„Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“. Тези слова ще ехтят следващите дни по едни от най-важните национални стъпки - стъпките на Ботев и неговите четници. Стъпки, които тази година ще извървят над 1 200 походници и ще си спомнят за великия подвиг, благодарение на който днес ние можем да се наречем свободни българи. Подвиг, който не сме забравили… Сигурен съм, че подвигът и делото на Христо Ботев, неговата смелост и до днес текат в нашите вени!“ - с тези думи кметът на Общината Калин Каменов официално откри Ботеви дни, 2016.

Гости на откриването на Ботеви дни, 2016 са врачанският митрополит Каленик, областният управител Малина Николова, зам.-областните управители Мирослав Комитски и Ирина Иванова, председателят на Общински съвет Румен Антов, зам.-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, общински съветници от Враца. На церемонията на площад „Христо Ботев“ присъстваха ученици от врачански училища, общественици, граждани и гости на града.

Актьорът Петко Петков изпълни „На прощаване”, а Ботевата творба „Хаджи Димитър” прозвуча в изпълнение на духов оркестър и средношколски хор към СОУ „Отец Паисий“ – Враца.

Врачанският митрополит Калиник благослови походниците, а Траянополският епископ Киприян отслужи водосвет за тяхно здраве. По Ботевите стъпки поеха над 1 200 души, от които 900 ученици и учители от цялата страна.

Последвайте канала на

Novini.bg
2276 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини