Симеон Сакскобургготски: Не разбирам хората, които очакваха от мен чудеса

  • 27 май 2016 08:09

  • 17618
  • 26
Симеон Сакскобургготски: Не разбирам хората, които очакваха от мен чудеса
©

Не обичам да се натрапвам. Ако можеше Господ да ми намали с 15 г. възрастта бих се замислил да се върна в политиката. Това каза бившият премиер Симеон СакскобургготскиСимеон Сакскобургготски Симеон Сакскобургготски е роден на 16 юни 1937 г. в София. Той е син на Цар Борис ІІІ и Царица в ефира на БТВ.

На въпрос дали би се кандидатирал за президент, Симеон Втори заяви, че е бил приел тежката задача като премиер. „Това беше голямо предизвикателство. Нямам амбиция да ставам президент“.

Той се върна назад във времето, когато се е завърнал в родината, 50 г. след изгнание. „София не беше се променила много в сравнение с други столици. Това ме фрапира. Сега разликата е в светлинни години“.

„Опитах се да въведа една нова политическа култура, да сме по-отворени. Не разбирам хората, които очакваха от мен чудеса. Не обещах категорично, че след 800 дни ще живеем в рая. Хората не помогнаха за това, а останаха да гледат сеир и с доза злорадство. Ако всички бяха се постарали с трудолюбието си, щяхме да го постигнем. Въпреки това пак се постигна много“, убеден е Сакскобургготски.

„Хората, които напуснаха НДСВ не ги приемам като предатели. Това е част от демокрацията. Демокрацията не се налага – тя се учи“.

Дали има опасност за България в момента отговори бившият премиер. „Има опасности за всяка една страна. Слава Богу сме в ЕС и не може да се говори за войни. Тук малко драматизираме. Бежанската криза се преекспонира. Никоя страна не беше подготвена за нея. Сега трябва да се опитаме да се справим с това предизвикателство“.

Сакскобургготски призна, че по време на управлението му е имало много тежки моменти. Като най-тежък определи действията в Ирак. "Аз казах, надявам се, г-н Чейни, че знаете какво правите. Най-страшното беше когато трябваше да посрещна шестте ковчега с нашите военнослужещи от Ирак. Това беше голяма трагедия“.

„Кои сме ние, за да се изолираме от Русия. С каква цел?“, попита Симеон. „Имам лоши спомени, но човек трябва да умее да обръща страницата“.

Той говори и за сегашния премиер Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. „Той се справяше много съвестно. Той не ми беше бодигард, а координираше действията на служителите си като шеф на охранителна фирма". Той отказа да му даде съвет, тъй като това не се прави публично, защото не е уважително.

Темата за царските имоти също бе коментирана. „В коя държава се връщат имоти, а след това ви ги искат? Реституцията беше за всички, не само за мен. Царят посочи, че всичко това му се е случило, защото не се е поддал на комбинации. Частната собственост е неприкосновена. Аз съм живял 50 г. без тези имоти и мога и без тях. Не е въпрос да се пазарува. Други неща не поискахме, защото на тях вече има построени неща и там живеят хора“.

В края на интервюто Симеон СакскобургготскиСимеон Сакскобургготски Симеон Сакскобургготски е роден на 16 юни 1937 г. в София. Той е син на Цар Борис ІІІ и Царица подчерта, че на нас българите ни трябва повече доброта. "Със злоба нищо не се постига. Съединението прави силата".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
17618 26

Свързани новини

Коментари 26

Добави коментар
?

2016.07.31 | 16:52

26
generalite ????????????????

2016.07.31 | 16:51

25
".... българският цар....."?!? Това шега ли е или невежество?

2016.07.31 | 16:50

24
"Със злоба нищо не се постига. Съединението прави силата".

2016.07.31 | 16:50

23
za6to nikoia media ne izla4va dumite na tozi ekzempliar - AZ NI6TO NE ISKAM OT BALGARIA , v posladstvie se okaz savsem drugo ,,,, LAJI , SAMO LAJI

2016.07.31 | 16:50

22
Да живее кралят.
Адаам

2016.07.31 | 16:50

21
Нагъл ЕВРЕЙН, засрами се бе говедо мръсно и лъжливи! Имаше и чесовник отмерващ 800те дни на ъгъла пред бившия Ц-кия дворец, помним .. станахме по бедни по неуки и по завиждащи си след твоето нелепо царство! НДСВ и еврейката Кунева още са живи под химеристична овъглена форма, не си харесван гнисен плъх
Бакъряджиев

2016.07.31 | 16:50

20
Те само това оставаше - да се завърнеш в "политиката". От къде гора?Вече нищо не остана по Рила планина! Ако на "голата" сеч казваш политика......

2016.07.31 | 16:50

19
ТЕ ЧУДЕСАТА СТАНАХА .....ЗА 800 ДНИ СИ ПРИБРА ИМОТИ КОИТО УЖ НЕ ИСКА И БЯХА ДАРЕНИ ОТ ДЯДО МУ Н ДЪРЖАВАТА...ТОВА МЛКО ЧУДЕСА ЛИ СА
nurs

2016.07.31 | 16:50

18
Видите ли хората му били виновни не негово величество не били достатъчно мобилизирани, а "новия морал" в политиката дето той пропагандира, какво стана с него същото като със всички преди и след него. А за самото величество както каза един политически анализатор и е прав на 1000 % ние, като нация, направихме от един фалирал монарх комарджия мултимилионер. И седнал да се прави на обиден и недоразбран. Той излезе най големия хитрец (впрочем фамилията Кобург са известни с това) защото влезе за 4 год. взе няколко стотин милиона и потъна яко дим, да сте чули някой да говори за него или да го обвинява него за нещо, не само Доган, Станишев, Борисов, Сидеров и пр. са им в устата, а той не.
Intel® Core™ i5-4670K

2016.07.31 | 16:50

17
И Волен Сидеров обещаваше, и за това сшега са 2%, и Слави Трифонов ще обещава и ще последва съдбата на про-Руско-сепаратистката групировка АТАКА :)))

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини