Най-голямата слънчева електроцентрала ще произвежда нефт

  • 26 май 2016 16:19

  • 2066
  • 0
Най-голямата слънчева електроцентрала ще произвежда нефт
©

Съвременните технологии водят до странни иновации. Една от най-големите слънчеви централи в света, изграждана в Оман, ще загрява вода, която ще използва за производството на петрол, а не за генериране на електрическа енергия, пише "Монитор".

Съоръжението наречено Miraah и създадено от Glasspoint за Petroleum Development Oman, в крайна сметка ще е смощност от 1 GW и ще замени по-малко енергийно ефективния метод използващ природен газ.

Проектът Miraah ще представлява редове от извити огледала, които ще бъдат фокусирани в котелна тръба, съдържаща вода. За разлика от конвенционалните концентрирани слънчеви централи, които използват топлинна енергия за производството на пара за задвижване на турбина и генериране на електричество, парата, създаден от Mirraah ще се използва в близките петролни полета, за да се изпомпва нефт на повърхността.

Тъй като голяма част от лесния за извличане нефт вече е изпомпан, фирми прибягват до по-сложни и скъпи процеси наречени Enhanced Oil Recovery (EOR) за достъп до по-трудния за извлече по-тежък нефт, който представлява по-голямата част от останалите световни петролни резерви.

Водещ EOR метод помагащ за извличането на по-тежкия нефт използва пара, която се инжектира в нефтения резервоар за загряване на нефта и намаляване на вискозитета му, което прави по-лесно изпомпването му на повърхността. Но този метод в момента изисква големи количества природен газ за производството на пара, което също увеличава търсенето на този енергиен източник. Според Glasspoint, това отнема еквивалента на един барел петрол за производство на всеки пет.

Основното предимство на слънчевата централа Miraah ще бъде, че ще замени по-малко ефективния и въздействащ на околната среда метод използващ природен газ. Съоръжението се очаква да пести 5.6 трилиона ВТU природен газ всяка година или количеството газ необходимо да осигури електроенергия на над 209 000 души в Оман.

Glasspoint заяви, че проектът Miraah ще генерира средно по 5,443 тона пара на ден произвеждана от слънцето, която ще се използва в най-голямата слънчева EOR инсталация в света. Това се очаква да се намали потреблението на газ в петролните полета с 80%.

След като бъде завършен, проектът ще включва 36 самопочистващи се стъклени модула изолиращи и предпазващи слънчевите огледала от прах и частици. Проекта Miraah се очаква да бъде завършен през 2017 г. и ще се простира на повече от 3 кв. км и ще струва около $ 600 милиона.

Последвайте канала на

Novini.bg
2066 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини