Бан Ки-мун призова за диалог със Северна Корея

  • 26 май 2016 12:11

  • 765
  • 0
Бан Ки-мун призова за диалог със Северна Корея
© Getty Images/Guliver

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова за подновяване на разговорите с Пхенян, предаде АФП.

"Трябва да се намери начин за започване на диалог", каза Бан на конференция за мира и сигурността, организирана на южнокорейския остров Чеджудо. Фактът, че генералният секретар на ООН говори за това в Южна Корея подхрани спекулациите, че той може би има амбиции да се включи в политиката в родната си страна, след като изтече мандатът му.

Напрежението между Северна и Южна Корея се засили значително след четвъртия севернокорейски ядрен опит, извършен в началото на януари. През последните седмици Пхенян направи няколко предложения за диалог между военните, но Сеул ги отхвърли и ги определи като пропаганда. Администрацията на президентката Пак Гън-хе заема твърда позиция, че диалогът със Северна Корея може да бъде подновен само ако Пхенян поеме по пътя към създаване на зона, свободна от ядрено оръжие, припомня БТА.

"Засилването на напрежението на Корейския полуостров може да хвърли сянка над цяла Североизточна Азия и отвъд нея", предупреди Бан. "Приветствам всички усилия за постигане на напредък и съм готов да допринеса лично с всички средства". На няколко пъти се обсъждаше евентуално посещение на Бан в Северна Корея, но тези намерения не се осъществиха, припомня АФП. Вчера той заяви пред журналисти, че е "единственият, който е запазил канал за диалог с Пхенян". В политически план едно посещение на Бан в Северна Корея може да има голямо значение, ако той реши да участва в президентските избори в Южна Корея през 2017 г., отбелязва АФП.

Последвайте канала на

765 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини