Плевнелиев: Българската нация дължи изключително много на своите рицари на културата (снимки)

  • 25 май 2016 20:53

  • 7097
  • 7
Плевнелиев: Българската нация дължи изключително много на своите рицари на културата (снимки)
© Булфото

Българската нация дължи изключително много на своите рицари на културата, на знанието и на науката. Днес имам удоволствието да удостоя с висши държавни отличия именно част от тези бележити пазители на българската духовност.

Това заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, който удостои на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 с висши държавни отличия дейци на науката, изкуството, културата и медицината по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. „Дълбокото ми убеждение е, че няма по-смислена инвестиция от духовното издигане на една нация, от нейното образователно и културно възраждане. Това е инвестиция в бъдещето“, подчерта в изказването си държавният глава.

С орден „Стара планина“ първа степен беше удостоен чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев за неговите заслуги в областта на медицинската наука и практика. Проф. Горчев е световно признат учен, хирург и общественик с ценен принос в областта на онкогинекологията, лапароскопската и роботизираната хирургия. Управител е на многопрофилна болница за активно лечение „Света Марина“ – Плевен, първата „умна“ болница в Югоизточна Европа за развитие на високотехнологична медицина. Проф. Горчев и неговият екип въвеждат за първи път в Източна Европа т. нар. „хирургия без скалпел на XXI век“. Иновативните методи на обучение и авангардните технологии в медицинската практика довеждат да създаването на нова школа в изграждането на медицински специалисти.

С орден „Стара планина“ първа степен беше удостоена и поетесата и издател на българска литература Божана Апостолова-Пейкова. Нейното богато творчество включва 11 стихосбирки, 3 романа и 12 книги за деца. Божана Апостолова ръководи едно от най-известните издателства за българска литература, което със своята дейност активно подкрепя българските автори. Тя е в основата на редица инициативи, подкрепящи четенето, сред които „Пловдив чете“, „Младият Пловдив чете“ и е създател на престижната литературна награда за поезия „Иван Николов“.

С първа степен на орден „Св. Св. Кирил и Методий“ за техните заслуги за развитието на културата и изкуството бяха отличени театралният и кинорежисьор Стефан (Теди) Москов, певицата и актриса Стефка Берова, актьорът, режисьор и драматург Камен Донев, актьорът и режисьор Мариус Куркински, драматургът Христо Бойчев, актрисата Петя Силянова и пианистът проф. Анастас Славчев.

Стефка Берова е обичана и призната от поколения българи актриса и певица, подчерта в изказването си на церемонията президентът Плевнелиев. Заедно с Йордан Марчинков, тя създава един от най-известните дуети в българската популярна музика с многобройни изяви у нас и чужбина. Емблематични са песните им „Семеен спомен за Поморие“, „Обичам те“, „Мой роден край“ и много други. Освен с музикалната си Стефка Берова оставя ярка следа и в българското кино с ролите си във филмите „На всеки километър“, „Време разделно“, „Вилна зона“.

Камен Донев е един от утвърдените съвременни български актьори, популярен режисьор и драматург. Играе на сцената на театър „Българска армия“ от 1994 до 2009 г. Има над 50 роли в театъра, автор е на десетки драматургични творби и е реализирал авторски постановки. Неговият моноспектакъл „Възгледите на един учител за народното творчество“ е сред най-успешните театрални проекти в България за последното десетилетие, като продължава да се радва на огромен зрителски интерес.

Стефан (Теди) Москов е сред най-известните български театрални, телевизионни и кино режисьори. В периода 1993 и 1996 г. снима 9 епизода от телевизионното шоу "Улицата", което е отличено със "Златна роза на критиката" в Монтрьо през 1996 г. Основател и режисьор на театър „Ла Страда“. Работи успешно като театрален режисьор в България и Германия. Сред известните му спектакли са „Мармалад“, „Майстора и Маргарита“, „Сирано дьо Бержерак“, „Каквато ти ме искаш“ и други.

Мариус Куркински е забележителен театрален и кино актьор и режисьор. Завършва актьорско майсторство в класа на проф. Крикор Азарян и кинорежисура при проф. Георги Дюлгеров. Мариус Куркински е явление в българския театър със своите моноспектакли, сред които „Дон Жуан“, „Дамата с кученцето“, „Сънят на смешния човек“, „Юбилей“.

Христо Бойчев е сред най-изявените български драматурзи, признати в световен мащаб. За произведението си „Полковникът птица“ е отличен с Наградата за драматургия на Британския съвет, връчена му лично от Харолд Пинтър. „Полковникът птица“ е поставяна в световно известни театри в Париж, Барселона, Москова, Лондон, Монреал, Прага, Франкфурт. Христо Бойчев присъства в репертоара на българските и световните театрални сцени, на телевизията, радиото и киното с адаптирани от него авторски текстове.

Уважаваната българска актриса Петя Силянова завършва актьорско майсторство при проф. Димитрина Гюрова. През 1982 г. става част от трупата на Театър „София“, а едни от най-известните й роли са на Нора в „Куклен дом“ и Офелия в „Хамлет“, През 2016 г. за ролята на Магда Свенсон в „Нощта на 16 януари“ е номинирана за „Аскеер“. Има запомнящи се участия и в киното във филми като „Вампири, таласъми“, „Брачни шеги“, „Небе за всички“.

Проф. Анастас Славчев е изтъкнат концертиращ пианист, педагог и общественик със значителен принос за артистичния живот и професионалното музикално образование в България. Бил е директор на Средното музикално училище в Пловдив и преподавател във Висшия музикално-педагогически институт в същия град. Заедно с Дора Славчева създават Клавирно дуо „Славчеви“, което получава заслужено признание на концертния подиум у нас и по света.

За принос за развитието на културата и изкуството проф. Милена Моллова беше удостоена с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие, а Мая Нешкова – с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ втора степен.

Проф. Милена Моллова е концертиращ пианист и педагог със световна известност. За своите над 50 години сценична дейност е изнесла рецитали и концерти с оркестри в България, Европа, Япония, Куба, Индия и много други държави. Професор е в Нов български университет и до скоро ръководител на Департамент „Музика“, както и професор в Държавната музикална академия и професор по пиано в Северногръцката музикална академия в град Солун. Води многобройни майсторски класове в редица държави.

Една от най-харесваните български певици Мая Нешкова има издадени 11 албума и десетки сингли в многохилядни тиражи, седем дългосвирещи грамофонни плочи, пет музикални филма, множество студийни записи, значителна част от които са записани в златния фонд на БНТ. Едни от най-известните песни на Мая Нешкова, които радват публиката и днес, са „Китка за обич“, „Честит рожден ден“, „Щастие с пари не се купува“ и много други.

„Заобиколена съм от изключително талантливи хора, белязани от Бога. Те са прекрасни в своята област – музика, театър, медицината и аз им се възхищавам“, заяви от името на удостоените с висши държавни отличия певицата Стефка Берова. Тя подчерта, че всеки от наградените е изпълнил дълга си към народа ни и е оставил своя принос за развитието на българската наука и култура.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
7097 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Intel® Core™ i5-4670K

2016.05.29 | 17:25

5
Сидерасляци продажни, къде изчезна телевизииката ви АлфаТВ? Свършиха рублите а, или Доагн вече не вдига телефона на Волен?! :)))

2016.05.29 | 17:26

7
i lainoto tikva se obadi...boiko fes

2016.05.29 | 17:26

6
i lainoto tiva se obadi....boikoo kurvo
555

2016.05.29 | 17:25

4
Алфа е на мястото си и показва как Червено Тиквата ,се целува уста в уста с Ердоган продажнико.
цитирам:

2016.05.29 | 17:25

3
Мариус Куркински е забележителен театрален и кино актьор и режисьор. Един педал величае друг такъв.
гошо

2016.05.29 | 17:25

2
И това ли е "елита" ни?Гнас!
Бакъря

2016.05.29 | 17:25

1
Божеееееееееееееее! До кога ще ни наказваш,Божеееееееее?!

Добави коментар

Водещи новини