Държавата ще помага финансово на закъсали общини (видео)

  • 25 май 2016 16:15

  • 2262
  • 1
Държавата ще помага финансово на закъсали общини (видео)
© Novini.bg

Парламентът прие процедура за финансово оздравяване на общини. С одобрени на второ четене промени в Закона за публичните финанси депутатите разписаха критерии за идентифициране на общини с финансови затруднения.

При наличие на три или повече от посочените в закона показатели населеното място може да бъде класифицирано като община с финансови затруднения. Сред критериите са бюджетното салдо на общината да е отрицателно за всяка от последните три години, наличните към края на годината задължения за разходи да надвишават 15 на сто от средногодишния размер на отчетените разходи за последните четири години и осредненото равнище на събираемост за данъка върху недвижимите имоти и данъка върху превозните средства да е под осреднената събираемост на двата данъка за всички общини, отчетена за последната година.

Министерството на финансите ще осъществява наблюдение на общините за преценка на показателите и при установяване на наличието на три или повече от посочените условия, ще уведомява кмета на общината за предприемане на действия. За общини с финансови затруднения ще се открива процедура за оздравяване за период от една до три години. Министърът на финансите ще може да отпуска на общините за сметка на централния бюджет временни безлихвени заеми за целите на изпълнение на плана за финансово оздравяване.
Янаки Стоилов /"БСП лява България"/ посочи, че ако тези критерии се приложат, сигурно поне половината от общините ще кандидатстват за държавно подпомагане. Александър Ненков /ГЕРБ/ коментира, че този механизъм за оздравяване даже е закъснял. По думите му над 170 общини изцяло разчитат на делегираните от държавата бюджети и почти нямат свой икономически живот, 156 от тях са завършили миналата година с дефицит.

С измененията се регламентира задължение ежегодно в срок до 31 октомври Министерският съвет по предложение на министъра на финансите да одобрява стратегия за управление на държавния дълг за периода на съответната средносрочна бюджетна прогноза.
Със законопроекта се урежда и възможността за ограничаване на поемането на дълг от институционални единици, класифицирани от ЕВРОСТАТ в сектора "Държавно управление" - болниците, БДЖ, НКЖИ, в случай че превишението на дълга е над 60 на сто.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2262 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.05.31 | 16:19

1
Защо?Ааааааа за да могат кметовете да крадът още!Ясно!!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини