Илияна Йотова: Европа няма план „Б“ за бежанците

  • 25 май 2016 10:21

  • 1359
  • 3
Илияна Йотова: Европа няма план „Б“ за бежанците
© Булфото

Европа няма план „Б“ за бежанците и все още разчита на сътрудничеството си с Турция. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Илияна Йотова, евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, във връзка с изказването на българския външен министър, че ЕС трябва да разработи план „Б“.

Според Йотова Даниел Митов е длъжен да обясни какво е имал предвид, когато е казал, че България иска алтернативен план за бежанците.

„Първите слухове за евентуален план „Б“ се появиха още през февруари тази година, когато такъв план беше разработван от някои държави, най-вече от тези от Вишеградската четворка. Искаше се едва ли не да бъдат прекъснати фериботните връзки между гръцките острови и континента, бежанците да бъдат изолирани само на територията на гръцките острови, заплашвайки по този начин те да бъдат превърнати в един огромен бежански лагер“, поясни Йотова. По думите й, българите имат нужда от повече разяснения във връзка с изказването на Даниел Митов на срещата на външните министри на НАТО.

„Имаме нужда от повече разяснение на тази позиция, защото е твърде възможно да е извадена от контекста на изказването.

Това, което достигна до нас като информация, е, че България би могла евентуално да поиска по-силно присъствие на натовски войски по границите с Турция и Гърция“, уточни Йотова. Тя допълни, че решението дали България да поиска по-силно присъствие на НАТО по границите си задължително трябва да бъде разгледано и прието от НС.

Евродепутатът коментира още, че въпросите, свързани с бежанската криза, се обсъждат зад гърба на българския парламент и на гражданите. Във връзка с появилата се информация, че ЕС води тайни преговори с африкански страни за мигрантите, Йотова коментира, че засега няма информация това да е истина.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1359 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Умник Гюро

2016.05.26 | 22:29

3
Грозна червена Брантия!

2016.05.25 | 16:43

2
План Б за Европа е да се надупи и да се надява на по-нежно оплождане.

2016.05.25 | 16:43

1
Този червен вампир пак ли се появи? Няма ли да пукнат вече тези гадове?

Добави коментар

Водещи новини