24 май беше честван и в Рим

  • 24 май 2016 17:45

  • 1785
  • 3
24 май беше честван и в Рим
© Булфото (архив)

Най-голямото честване на 24 май извън България започна днес преди обед с поклонение пред гроба на Свети равноапостол Кирил в базиликата "Сан Клементе", съпроводено с обредно богослужение и полагане на венци и цветя.

През 861 година Св. Кирил намира тленни останки на Св. Климент в Крим, където се предполага, че е бил мъченически убит. Шест години по-късно Кирил и Методий са поканени от папата, за да обсъдят използването на славянския език в областта на културата. Те са посрещнати много добре, защото пренасят мощите на Св. Климент, които са тържествено препогребани в базиликата "Сан Клементе". Година по-късно Кирил умира в Рим и бива погребан в "Сан Клементе".

На поклонението дойдоха министърът на външните работи Даниел Митов, министърът на културата Вежди Рашидов, народните представители Борислав Миланов, Валери Жаблянов, Галя Захариева, Мариана Тодорова, Милена Дамянова и Петър Петров. Делегацията от свещенослужители бе предвождана от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Тук бяха и българските посланици Марин Райков в Италия и проф. Кирил Топалов при Светия престол.

Министър Рашидов заедно с водената от него делегация, групата народни представители и митрополит Антоний положиха цветя пред паметника на Иван Вазов, който се издига на площад "Торвалдсен". Това е забележителна част на Рим, в която са разположени Националната галерия на модерните изкуства и паркът Вила Боргезе със световноизвестната си галерия.

След това те бяха на молебен в църквата "Свети Павел в Регола", предоставена от Римската католическа епархия на българската общност за извършване на православно богослужение. Храмът е разположен в градския район Регола в центъра на Рим върху мястото, където се е намирало жилището, в което Свети апостол Павел е прекарал две години под домашен арест.

Последвайте канала на

БТА
1785 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.05.25 | 00:37

3
toq mangal 6to ne se skrie fes gnysen
ъх

2016.05.24 | 21:32

2
този на снимката е объркал камъните трябваше да е на другия камък в мека
гошо

2016.05.24 | 21:32

1
турк

Добави коментар

Водещи новини