В цялата страна се отбелязва Деня на българската просвета (снимки)

  • 24 май 2016 14:47

  • 5518
  • 2
В цялата страна се отбелязва Деня на българската просвета (снимки)
© Булфото

В празнично шествие за Деня на българската писменост и култура се включиха хиляди граждани на Сливен.

По главната улица в града преминаха дейци на просветата и културата, ученици от сливенските училища и участниците в Международния детски фолклорен танцов фестивал "Приятелство без граници". На централния площад "Хаджи Димитър" слово произнесе кметът на Сливен Стефан Радев и носителят на наградата на община Сливен "Аргира Жечкова" за 2016 година Веселина Симеонова. Ученици от сливенските училища поднесоха гирлянда на славата на паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. След церемонията, на открити сцени на площад "Хаджи Димитър", пред Военния клуб и пред НТС, започнаха концерти под надслов "Поздрав от приятели!" с участниците в Международния детски фолклорен танцов фестивал. Общинското ръководство посрещна в сградата на община Сливен ученици, носители на награди от национални и международни състезания и конкурси.

С пъстро празнично шествие, предвождано от ликовете на Светите братя Кирил и Методий, в Разград отбелязаха 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. В шествието, което тръгна от площад "Възраждане", се включиха ученици от всички учебни заведения, преподаватели, директори, представители на културни и научни институти и стотици граждани. Този ден е специален, каза в празничното си слово на тържествената церемония на пл. "Момина чешма" кметът д-р Валентин Василев. "Успехите на нашите ученици и постиженията на културните деятели и учители доказват, че трудолюбието и любознателността са правилният път за развитието на един човек", подчерта той. Поздравления отправи и председателят на Общинския съвет Надежда Радославова, след което заедно с кмета д-р Василев връчиха на наградите на името на акад. Анание Явашов и Никола Икономов, "Отличник на випуска" и "Студент на годината" за 2016 г. Тържествата продължиха с концерт с участието на изпълнители и художествени колективи от Разград.
По-късно в Художествената галерия се състоя среща на кмета с учители и дейци на културата, удостоени със званието "Учител на годината" и "Деец на културата на годината".

С шествие на представителните блокове на учебните заведения в Кърджали започнаха тържествата по случай 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. По традиция шествието поведоха ученическият гвардейски отряд при ГПЧЕ "Хр. Ботев", мажоретният състав при СОУ "От. Паисий", а в редиците звучеше фанфарният оркестър към езиковата гимназия.
Представителните блокове на учебните заведения дефилираха от Дома на културата до Градската градина по един от централните градски булеварди, наблюдавани от стотици жители и гости на Кърджали. По традиция празничният ритуал беше пред Паметника на Освободителите в Градската градина. На общоградското честване кметът инж. Хасан Азис награди изявени ученици, представили общината на национално и международно ниво. След официалната част последва празнична музикална програма.

По традиция и на днешния 24 май от Националната хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" /Бивша Солунска/ - най-старото благоевградско средно училище, създадено преди 136 години, тръгна единият от двата лъча на празничното шествие, в което се включиха учениците и учителите от 11-те училища в града. Преди това абитуриентите се простиха с училищното знаме и бяха поднесени цветя на паметника на светите братя Кирил и Методий. Към безсмъртното дело на създателите на славянската писменост заедно с учителите и учениците се поклониха заместник-кметът по хуманитарните дейности и културата на община Благоевград Христина Шопова, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, народните представители Даниела Савеклиева и Йордан Андонов, областният управител Бисер Михайлов, представители на Българската православна църква, общественици, граждани.

Шествие с 30-метров национален трибагреник, носен от кмета на Враца Калин Каменов, председателя на Общинския съвет Румен Антов, общински съветници, учители, ученици и граждани, премина по улиците във Враца в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Общоградският празник за 24 май продължи пред паметника на Светите братя Кирил и Методий до сградата на Общината. Шестгодишната Екатерина Георгиева рецитира "Родна реч" от Ран Босилек. Слова произнесоха кметът на общината Калин Каменов и Траянополският епископ Киприян - викарий на Врачанския митрополит, който отслужи водосвет за здраве и благополучие. Сред гостите бяха народните представители Петя Аврамова и Красимир Богданов. По традиция на този ден бяха връчени Наградите на Кмета на община Враца за високи резултати и принос в развитието на образованието, културата и изкуството. Носители на наградата тази година са 19 учители, ученици, екипи и дейци на културата и изкуството. Празникът завърши с поднасяне на венци и цветя в знак на признателност пред паметника на Светите братя.

С празнично шествие по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост представители на всички учебни заведения в Асеновград се събраха на пл. "Акад. Н. Хайтов" в града. Честването започна с водосвет, отслужен от архиерейския наместник на асеновградска духовна околия отец Йордан в съслужие с асеновградски свещеници. Под звуците на националния химн бе издигнато българското знаме, а кметът Караиванов приветства участниците в шествието. "Денят на българската писменост и култура е онова кръгче в календара на българите, когато всички ние се спираме за миг и осъзнаваме величието на националния дух и просвета", каза Караиванов. Дълбок поклон пред труда на всеки, който е осъзнал, че да създадеш просветено поколение, което да има ценности и стремления, е днешната апостолска мисия, добави в словото си кметът на община Асеновград. 

Последвайте канала на

БТА
5518 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
КО СТАНА

2016.05.24 | 21:31

2
“КОИТО НЕ ЧЕТОХА СЕГА ВИ УПРАВЛЯВАТ. ИЗВОД: КОЙТО ПРЕКАЛЯВА С ЧЕТЕНЕТО ОБИКНОВЕНО НЯМА КИНТИ.”

2016.05.24 | 21:31

1
SLAVA NA SLAVYANSKITE NARODI.OSTANALOTO SE MENI VSEKI DEN I VSEKI TCHAS

Добави коментар

Водещи новини