Руските власти потулват случая със смъртта на адвокат, твърди независим доклад

  • 28 ноември 2011 19:37

  • 1374
  • 0
Руските власти потулват случая със смъртта на адвокат, твърди независим доклад
©

Частно разследване на смъртта на руският адвокат Сергей Магнитски, която приживе бе обвинявал служители от МВР в корупция, установи днес, че в затвора той е бил жестоко бит и не му е осигурена медицинска помощ, предаде АП.

Докладът е изготвен от родения в САЩ Уилям Броудър - собственик и президент на инвестиционен фонд, в който е бил на работа адвокатът. "Руските власти знаят точно кой е изтезавал и убил Сергей Магнитски, както и кой е откраднал 230 милиона долара, но отказват да ги разследват и да им предявят обвинения", се казва в доклада.

Приживе адвокатът Сергей Магнитски обвини служители в руското вътрешно министерство, че са използвали фалшиви данъчни документи, за да присвоят държавни средства за 230 милиона долара. Именно тези, които е обвинявал, са арестували 37-годишния юрист. По официални данни той починал в ареста през ноември 2009 г. от нелекувано възпаление на панкреаса. Двама затворнически лекари бяха обвинени в небрежност Докладът на бившия работодател на Магнитски изрежда развитието на събитията около адвоката, като се започва с предполагаемите данъчни измами на милиционерите, изтезанията и смъртта на юриста в затвора. Документът съдържа доказателства за това, че официалните власти прикриват обстоятелствата около смъртта на Магнитски и помества снимки на луксозните къщи, скъпите автомобили и други вещи, с които са се сдобили хората, обвинявани от Магнитски.

През юли т.г. разследване на членове на съвета за човешки права към президента Дмитрий Медведев констатира, че арестът и вкарването в затвора на Магнитски е било незаконно и чепребиваването му в затвора е пряка причина за смъртта му, както и че действията срещу него на обвиняваните служители в корупция са също противозаконни. Руското МВР обаче отрече, че негови служители са нарушили закона и официалното разследване приключи само с наказанията срещу двамата затворнически лекари.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1374 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини