Плевнелиев: На 24 май се гордеем, че сме народ със славно минало и бъдеще (обновена+видео+снимки)

  • 24 май 2016 10:45

  • 8270
  • 27
Плевнелиев: На 24 май се гордеем, че сме народ със славно минало и бъдеще (обновена+видео+снимки)
© Булфото

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и министърът на образованието Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 поведоха празничното шествие за Деня на българската просвета и славянската писменост . Шествието тръгна от площад "Независимост" към паметника на светите братя Кирил и Методий пред едноименната Национална библиотека в София, предаде репортер на Novini.bg.

В шествието се включиха хиляди граждани, столичният кмет Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, лидерът на БСП Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за, депутати от левицата и от ДПС.

Официални гости са ректори на учебни заведения и академици.

По време на официалната церемония пред паметника на Св. св. Кирил и Методий президентът Плевнелиев заяви, че възраждането на българското образование, наука и култура повече от всякога трябва да бъде национален приоритет – дългосрочен, надпартиен и стратегически. Най-добрата инвестиция в бъдещето на една държава и един народ е в образованието на младите. Вековна традиция ни събира в дена на славянската просвета, култура и писменост, в деня на българската просвета и култура, в деня на отдаването на почит на безсмъртното дело на светите братя Кирил и Методий. Честваме най-хубавия и светъл български празник, превърнал се от векове в повод за национална гордост, заяви Плевнелиев.

За нас българите няма друг ден като този – ден, в който можем да възкликнем. "И ний сме дали нещо на света, на вси славяни книга да четат". Ден, в който се прекланяме пред историческото дело и мисия на светите братя и техните ученици, ден в който отдаваме заслужено признание за всеотдайността и апостолския труд на българските учители и будители, ден, в който се гордеем, че сме българи, че сме народ със славно минало и бъдеще, древен и културен народ, създал своя собствена азбука, дал писменост и просветление на стотици милиони по света, посочи президентът.

Словото е вечно, то не е подвластно на времето. В това е и голямото чудо на словото - да помни, да претворява, да съхранява. Ето защо да познаваш и съхраняваш българския език и култура, история и душевност , не е въпрос само на образование, а на принадлежност към народ и родина, каза още държавният глава.

Най-голямата българска победа е приемането и съхранението на българския език, въпреки превратностите на времето, каза кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска по време на официалната церемония.Честит празник на знанието и духовността. Преди 12 века, младата тогава българска държава изработва и утвърждава своя собствена азбука. Безпрецедентен акт за тогавашна Европа. С кирилицата и собствения си език България излиза на политическата сцена не само като държава на силни войни, а като един народ, чиято сила е духовна, просветна и любомъдра. Защото в историята се влиза с победи и геройства, но се остава със слово и книжнина, каза столичният градоначалник.

Още преди възстановяването на българската държава през 1851 г. българските възрожденски започват да отбелязват деня на светите братя Кирил и Методий. Най-голямата българска победа е приемането и съхранението на българския език, въпреки превратностите на времето. Това, научено и прието преклонение към книгите и знанието е доказателство за силата на българския дух. Образованието на децата е осъзната мисия за всяко българско семейство. От нас зависи да им покажем, че със знание и способности могат да успяват и да бъдат щастливи хора. Обръщам се към децата и учениците – разчитаме на вашето любопитство и на вашата любознателност. В този век на технологиите да запазим любовта към четеното и книгите, да откривате нови възможности за споделяне на българската култура и изкуство. Да пазим българския език, защото той е не само комуникация. Езикът е мислене. От него започва онова, което българите наричаме просвета. Просветеният човек е мислещ човек. Нека със знания и критичен дух да различаваме истината от лъжата и фактите от заблудите, защото силата на езика е в неговата истина. Честит празник, заяви Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска.

По време на церемонията деца изпълниха химна на днешния празник "Върви, народе възродени" и стихотворението "Аз съм българче" - символи на българската просвета и духовност. Малчуганите пуснаха балони, на които бяха изписани буквите от азбуката ни.

На събитието присъстваха още, патриарх Неофит, народни представители, общински съветници, граждани и гости на столицата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
8270 27

Свързани новини

Коментари 27

Добави коментар
ФАКТ

2016.05.25 | 09:36

7
А АЗ СЕ СРАМУВАМ ,ЧЕ ИМАМЕ НАЙ-ГЛУПАВИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА СВЕТА !!
Гербераси долни

2016.05.26 | 17:12

27
Не знам кой е по тъп ,но Путин не го викат в Австрия да се обяснява пред ЕВН защо искахме да разваляме договора с Е Ре Пе-тата .

2016.05.25 | 09:36

8
е путин е с пъти по-тъп, агент гоце по-умен ли беше? руска отрепка си ти...
kur za boiko analev

2016.05.25 | 21:10

26
Prodajni kurviiii ,ne vi e sram.........mrete laineni tikvi

2016.05.25 | 21:10

25
И диот малоумен ще сме горди когато изчезнеш.срам за бг си ти

2016.05.25 | 21:09

24
Пълно с комунистически отрепки!
ВАЖНО

2016.05.25 | 09:33

5
АБЕ КОЛЧО ТЕ ВСИЧКИ СА КОМУНЯГИ САМО СИ СМЕНЯТ ПАТТИИТЕ ВЕЕЕЕЕЕЕЕЕ......ХАХ
yyyh

2016.05.25 | 21:09

23
ние българите сме горди господине .......но бедни. за това ........терминал 2
В е л и к и я

2016.05.25 | 21:09

22
На всички на първата снимка - МАЙНАТА ВИ !

2016.05.25 | 21:09

21
НЯМА ЛИ КОЙ ДА ГО ОБЕСИ ТОЯ ПРЕДАТЕЛ НА ТОЯ МИКРОФОН... :((

2016.05.25 | 21:09

20
А теб като са те правили в гъ,за?????
SMURT NA KURVITE OT GERB

2016.05.25 | 21:09

19
PRODAJNI KURVI OT GROB =NA EDNO MQSTO !-ogun bi-ra3strel,sega e momenta
пловдивчанин

2016.05.25 | 21:09

18
Руската сган е активизирана яко. Ей хора, ако искате да пътувате като нормални хора, ако искате да ви уважават (не рубладжийте и ченгетата), искате европа. ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО. Инак ви чакат азиатските ПЕДАЛИ.

2016.05.25 | 21:09

17
badeshte ,ama mizerno ,kradlivi kopeleta

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини