Престъпленията с десни политически подбуди в Германия са се увеличили с над 40% миналата година

  • 23 май 2016 21:33

  • 2159
  • 1
Престъпленията с десни политически подбуди в Германия са се увеличили с над 40% миналата година
© Gettyimages (архив)

Насилствените престъпления с десни политически подбуди в Германия са се увеличили с над 40 процента миналата година, а извършените от чужденци престъпленията са нараснали с повече от 10 процента, заявиха днес властите, цитирани от АП.

Германия преживя през 2015 г. огромен наплив на мигранти, повече от която и да е друга страна в Европа. Близо 1,1 милион души бяха регистрирани като кандидати за убежище. Според годишната статистика за престъпността през 2015 г. в Германия са регистрирани 1485 насилствени престъпления, свързани с крайната десница. За сравнение предходната година те са били 1029. Данните сочат, че успоредно с нарастването на броя на приютите за кандидатите за убежище са се увеличили и престъпленията срещу тях - над четири път, достигайки 923. Проявите на насилие срещу тези приюти са нараснали до 177 - от 26 предходната година.

Вътрешното министерство докладва за силно увеличаване на "престъпленията от омраза", нарушения с расистки или антисемитски характер или извършени срещу хора заради тяхната религия. Техният брой е нараснал със 77 процента, достигайки 10 373 - от 5858 предходната година. "Увеличаването на престъпленията с десни политически подбуди е очевидно преди всичко при случаите на ксенофобия", каза вътрешният министър Томас де Мезиер. Той отбеляза, че насилствените престъпления с леви политически подбуди са били още повече от тези, свързани с крайната десница. Те са се увеличили с 34,9 процента до 2246 и са били насочени предимно срещу полицията.

Според Де Мезиер най-голямата категория престъпления, извършени от чужденци през 2015 г., са били нарушенията, които могат да се извършат само от мигранти - като незаконно влизане в страната или нерегистриране пред властите. По думите му тези престъпления са се увеличили повече от двойно, достигайки 402 741, и до голяма степен са допринесли за увеличаването с 4,1 процента на общия брой на всички нарушения, регистрирани от полицията миналата година. Като се изключат тези престъпления, характерни само за чужденци, общият брой почти не е бил променен - малко над 5,9 милиона. Като се изключат характерните за чужденци престъпления, около три четвърти от нарушенията през 2015 г. са били извършени от германци, но престъпленията, извършени от негерманци, са се увеличили с 12,8 процента и са включвали главно деяния като фалшифициране на документи, джебчийство и кражби с взлом.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2159 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.05.27 | 17:05

1
Така така...САМО СОЦ-ШАРИЯ В ЕВРОПА и нищо друго...който е против-фашист,ксенофоб и т.н. Уса плаща- соц-маймуните танцуват!

Добави коментар

Водещи новини