Даниел Митов: ЕС не трябва да допуска отварянето на нови миграционни маршрути

  • 23 май 2016 19:34

  • 5803
  • 3
Даниел Митов: ЕС не трябва да допуска отварянето на нови миграционни маршрути
© Булфото (архив)

Външните аспекти на миграцията, мерките за разрешаване на първопричините на миграционната криза и засилване на сътрудничеството със страните на произход и транзит върху ЕС бяха основните теми на днешния Съвет "Външни работи", в който участва министър Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“,, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Първите дипломати на 28-те подчертаха необходимостта от изпълнение на договореностите от Срещата на върха във Валета. Специален акцент бе поставен върху важността на пълното и ефективно изпълнение на съществуващите споразумения за обратно приемане на нелегални мигранти.Министрите приветстваха постигнатите резултати за намаляване на миграционния натиск по Източносредиземноморския път и Западните Балкани, като подчертаха необходимостта от пълно изпълнение на споразумението между ЕС и Турция и предприемане на всички необходими мерки за предотвратяване на откриването на нови пътища на миграционните потоци.

"Само общ европейски подход, който отчита позициите на всички страни-членки, би могъл да постигне ефективно дългосрочно решение на миграционната криза. Държавите на първа линия трябва да могат да разчитат на подкрепа от ЕС, за да управляват и защитават външните граници на Съюза, а не да бъдат оставени да търсят индивидуални решения", заяви пред колегите си министър Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“,.
Българският първи дипломат отбеляза постигнатите положителни резултати от изпълнението на Изявлението ЕС-Турция, като в същото време подчерта, че сложността на ситуацията налага да планираме своите действия при непредвидени обстоятелства, за да не допуснем повторното отваряне на стари и откриването на нови миграционни маршрути към ЕС.

Съветът направи преглед на изпълнението на Регионалната стратегия на ЕС за Сирия, Ирак и заплахата от "Даеш". Министрите потвърдиха, че ще продължат активните усилия за постигане на траен мир, сигурност и стабилност в Сирия, Ирак и региона. Изразена бе подкрепа за специалния пратеник на ООН Стафан Де Мистура за продължаване на преговорите за започване на политически преход в Сирия, както и за министър-председателя на Ирак Абади за постигане на национално помирение и осъществяване на реформите в страната. ЕС ще продължи тясното взаимодействие с Глобалната коалиция в борбата срещу "Даеш", чието постепенно отслабване и унищожение ще допринесе за намаляване на терористичната заплаха за региона, Европа и света и ще даде възможност на бежанците да се завърнат по родните си места.

Министрите обсъдиха изработването на нова Глобална стратегия на ЕС, която ще замени Стратегията за сигурност на Съюза от 2003 г. Документът има за цел както да отговори на съвременните предизвикателства пред сигурността на Съюза, така и да заяви амбицията му да играе още по-активна роля на международната арена. В рамките на Съвета се проведе министерската среща по Източното партньорство, на която бе направен преглед на изпълнението на Декларацията от Срещата на върха в Рига. Потвърдено бе, че ЕС ще продължи да прилага индивидуален подход към всяка от страните от Източното партньорство, в съответствие с нивото й на амбиция за развитие на отношенията със Съюза.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5803 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.05.24 | 20:03

1
това е последното ми писане и влизане в тоя скапан сайт изготвен и подържан от уникално прости неграмотни селяни

2016.06.14 | 00:27

3
kurva boiko im pla6ta da draskat v toq sait

2016.06.14 | 00:27

2
Ето го и Митко, с дупето плитко!

Добави коментар

Водещи новини