Протест в Гърмен (обновена)

  • 23 май 2016 19:00

  • 10549
  • 3
Протест в Гърмен (обновена)
© Булфото (архив)

Близо 100 жители на Община Гърмен се събраха на митинг-протест на площада в града, информира радио Фокус.

Главният организатор на протестните действия Иван Кременлиев припомни на присъстващите за събитията от преди 1 година, когато напрежението между цигани и жители на Община Гърмен ескалира. Протестът е мирен, като събралите се развяват българския трибагреник. На площада звучат вувузели и протестиращите са издигнали плакат, на който пише „Цацаров, докога ще те чакаме?”. Организаторите на протеста обявиха, че кражбите в Общината не спират, като последният случай е бил преди 2 месеца и е била нападната служителка на „Вторични суровини”.

Малко по-късно протестиращите се отправиха на шествие от площада до входа на циганската махала. Броят не присъстващите нарасна и към момента надхвърля 150 души. Шествието е предвождано от деца и младежи, развяващи българския трибагреник. Протестиращите огласят главната улица на Гърмен с вувузели и патриотична музика. Към тях се присъединиха и около 10 рокери на мотори. Главният организатор Иван Кременлиев заяви, че протестиращите не искат вендета, но ако се стигне до узаконяване на ромските постройки и това ще се случи.

Протестиращите жители на Гърмен достигнаха до входа на циганския квартал „Кремиковци". Над 30 полицейски служители са блокирали входа на гетото и не пропускат протестиращите. Циганите от квартала са застанали на най-високата част на циганската махала и наблюдават идващите протестиращи, чийто брой вече надхвърля 200 души. Звукова уредба продължава да оглася протеста, но към този момент обстановката остава спокойна, а полицейското присъствие продължава да бъде засилено.

Приключи протестът на жителите на Община Гърмен. Пред входа на циганският квартал „Кремиковци” протестиращите отправиха обвинения към настоящото ръководство на община Гърмен, в лицето на кметът Минка Капитанова и бившето ръководство - Ахмед Башев. Те заявиха, че над 50 години търпят циганските безчинства и след като посягат на техните деца и мъже, напрежението ескалира.

По думите им, година по-късно никой не е успял да се прави с този проблем, а вероятно ако има сериозни последствия, едва тогава държавата ще обърне внимание. Организаторите на протеста призоваха жителите на Гърмен да не се предават и да бъдат обединени на следващата сесия на общинския съвет, на която пак ще бъде поставена на дневен ред съдбата на циганското гето. Иван Кременлиев, един от организаторите на протеста, изказа своето задоволство от обединените действия на хората, година по-късно.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
10549 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ъх

2016.05.29 | 08:37

3
и едно голямо нищо
хмм

2016.05.29 | 08:37

2
С протест не става, трябва репрест!
Всяко Чудо За 3 Дни

2016.05.29 | 08:37

1
Докато не им се удари един хубав ЛОБУТ на тия мръсни мангали да имат респект нищо друго няма да помогне ченгетата ги пазят те се присмиват ??

Добави коментар

Водещи новини