Ердоган призова света да сподели бремето на сирийските бежанци

  • 23 май 2016 12:37

  • 10338
  • 9
Ердоган призова света да сподели бремето на сирийските бежанци
© Getty Images/Guliver

Турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва призова света от трибуната на Световната среща на върха по хуманитарните въпроси да сподели бремето на бежанците и на нуждаещите се от помощ хора по света.

Ердоган подчерта, че към момента 2,7 млн. сирийци се приютяват в Турция, за които турската държава е похарчила досега над 10 млрд. долара. "Трябва колективно да си поделяме бремето на сирийските бежанци", заяви турският президент.

В двудневната среща на върха по хуманитарните въпроси в Истанбул, първа по рода си в историята на ООН, участват държавни и правителствени ръководители от 60 страни, а общо 120 държави са изпратили участници, надхвърлящи шест хиляди души.
Форумът се провежда при изключителни мерки за сигурност. Районът на конгресния център "Лютфи Кърдар", където се провежда конференцията, е обграден с бариери, почти на всяка крачка има полицаи. Над 10 хиляди служители на реда са мобилизирани за охраната на събитието. Част от движението на градския транспорт е отклонено. Хеликоптери кръжат във въздуха над района.
Задача на форума е да се обсъдят и развият стратегии и политики за осигуряване на хуманитарни помощи за над 130 млн. души по света, които се нуждаят от тях.

В изказване на сутрешната сесия на форума министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г потвърди ангажиментите на България за разрешаване на хуманитарните проблеми, които по думите му се нуждаят и от политически решения.

Едно от заседанията на форума е посветено на ролята на религията за осигуряване на помощи за нуждаещите се, а също и за ефективността на борбата срещу радикалните терористични групировки.

"Като се има предвид, че в света, в който живеем, 80 процента от хората са вярващи, трябва да се активизира ролята и участието на религиозните институции в хуманитарните дейности, а също и в борбата срещу тероризма", смята германският министър на икономическото сътрудничество Герд Мюлер, един от участниците в конференцията.

В следобедното заседание на форума заместник-председателят на ЕК Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование, която води делегацията на ЕС, се предвижда да представи в Истанбул "голямо споразумение", насочено към преодоляване на недостига на финансиране за хуманитарни нужди в размер на 15 млрд. щатски долара.

"Целта ни през следващите пет години е да предоставим още един милиард щатски долара на хората, които най-много се нуждаят от животоспасяваща помощ, като спестим разходи от административните дейности на донорите и хуманитарните организации", посочи Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование, която е и съпредседател на работната група на високо равнище на ООН за финансиране на хуманитарните помощи.

В рамките на визитата в Истанбул премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г днес следобед ще открие музейната експозиция на реставрираната сграда на Метоха към уникалната желязна църква "Свети Стефан" на брега на Златния рог в Истанбул, стопанисвана от Фондацията на българските църкви.

В музейната експозиция под наслов "Корени във времето" са включени предмети, ръкописи и снимки, пресъздаващи паметни моменти, свързани с историята и борбите за самостоятелна българска църква, с делото на дейците на българското Възраждане в епохата на Османската империя, с живота на българската колония. Експозицията е изготвена с финансиране от министерството на културата и с помощта на министерството на външните работи. Министър Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко и заместник-външният министър Валентин Порязов ще присъстват на официалното откриване, а така също и представители на българската колония и сънародници, които живеят и работят в Истанбул, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
10338 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
лицемерието няма граници

2016.05.30 | 19:16

9
та нали ти мършо ,натаняху и обама направихте тази кървара каша.

2016.05.30 | 19:16

8
Ти си виновен гаден мръсен терорист
взаимност

2016.05.30 | 19:16

7
Призоваваме Турция да сподели Християнството като страна кандидат-член за ЕС!

2016.05.30 | 19:15

6
Никой не му вярва повече на тоя лицемер! Може да ти забие нож в гърба.
забранен въпрос

2016.05.30 | 19:15

5
Защо ИД членува в НАТО? Та даже е и кандидат за ЕС!
İHHU EOOD

2016.05.24 | 06:03

1
OTİ?İDİ PİTAY AMERİKANTSİTYE,AMA TE NEMA Tİ KAJUVAT.

2016.05.30 | 19:15

4
Крайно време е Европа да престане да се занимава с Анадолската кочина Турция проблемът си е само и единствено неин имаш разградена кочина влизат мюсюлмански прасета!

2016.05.29 | 22:05

3
rugaza na kurva Boiko e toq..............
БОЙКО ПЕДЕРАСА

2016.05.29 | 22:04

2
DA VIKNEM LI BOIKO DA NAPRAVI EDNA SVIRKA NA TOQ?

Добави коментар

Водещи новини