Лондон аплодира българския талант (снимки)

  • 21 май 2016 14:18

  • 10716
  • 0
Лондон аплодира българския талант (снимки)
© Министерство на културата

Българският галаконцерт вдигна на крака публиката в престижната лондонска зала "Кадоган хол". Късно вечерта в петък министърът на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко бе официален гост на впечатляващото събитие, съобщи пресслужбата на министерството на културата.

Грандиозният концерт в "Кадоган хол" е първото от цяла поредица прояви в хода на подготовката на България за председателство на Съвета на Европейския съюз. Концертът е под патронажа на Министерството на културата и бе подготвен от екипа на Български културен институт - Лондон, с директор Светла Дионисиева.

Министър Рашидов поздрави препълнената зала с думите: "Българският талант прави света по-красив. В навечерието на най-светлия ни празник - 24 май, аз съм горд, че най-добрите сцени и зали отварят врати за изкуството на българските творци и изпълнители".
Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний благослови концерта с думите: "Духовността сближава и вдъхновява хората, прави ги по-добри".

По време на целия концерт сцената на "Кадоган хол" грееше в цветовете на българското национално знаме - бяло, зелено и червено. Публиката дълго аплодираше прекрасните изпълнения на Лондонския камерен оркестър с диригент Иван Янъков, Лондонския български хор, Мистерията на българските гласове, Теодосий Спасов, Четиримата пианисти: Ангел Заберски, Георги Черкин, Живко Петров и Иван Янъков и джазмените Борис Таслев и Димитър Семов. Програмата на вечерта, подбрана от Български културен институт - Лондон, бе естетическа комбинация от класическа музика и традиционен български фолклор, джаз и етно джаз и концертът се превърна в истински празник на българската култура.

В началото на галаконцерта бяха връчени и традиционните награди на българското Министерство на културата. Те се присъждат на личности, спомогнали за популяризирането на българската култура в Обединеното кралство. Министър Рашидов награди с високото отличие "Златен век" - печат на Симеон Велики и с почетна грамота Тони Палмър, един от водещите кинорежисьори на музикални документални и исторически игрални филми. Филип Бергсон, който е известен филмов критик и журналист, също бе удостоен от министър Рашидов с отличието "Златен век" - печат на Симеон Велики и с почетна грамота. Престижното отличие им се присъжда за заслугите им за развитието на културното сътрудничество между двете страни.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
10716 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини