Представяне на биографичния роман „Невидимата жена” от Клеър Томалин

  • 20 май 2016 15:53

  • 903
  • 0
Представяне на биографичния роман „Невидимата жена” от Клеър Томалин
©

Заповядайте на среща с авторката на „Невидимата жена”, британската писателка Клеър Томалин! За книгата ще говори доц. Зелма Каталан.

В биографията на Томалин присъстват образцови творби, възкресили образите на Чарлс Дикенс, Томас Харди, Самюъл Пийпс, Джейн Остин, Мери Улстънкрафт и Катрин Мансфийлд. Още с първата си писателска изява, „Животът и смъртта на Мери Улстънкрафт“, тя печели престижното отличие „Уитбред“ за дебют. Томалин е вицепрезидент на Кралския литературен фонд, на Кралското литературно общество и на британския ПЕН-клуб.

„Невидимата жена. Историята на Нели Търнан и Чарлс Дикенс“ е удостоена с няколко отличия за постижение в областта на биографичния жанр, в т.ч. „Джеймс Тейт Блак Мемориъл“ от 1990 г., наградата на Ен Си Ар за документална книга на 1991 г., както и награда „Хоторндън“. Уважаван познавач на викторианската епоха, Клеър Томалин създава мощна драматична творба за безпътицата на Елън (Нели) Търнан, която остава в сянка цял живот, и за нравствената дилема на Дикенс, превърнал се приживе в литературна легенда.

Книгата е екранизирана сполучливо от Ралф Файнс през 2013 година, има две актьорски номинации за Британските независими филмови награди, както и номинации за „Оскар“ и БАФТА за костюми. Ключовите роли са поверени на Фелисити Джоунс, Мишел Феърли, Кристин Скот Томас и Том Холандър, а в образа на Дикенс се превъплъщава самият Ралф Файнс.

Очакваме ви на 25 май в 19:00 ч. в литературен клуб „Перото”, НДК! Заедно с Клеър Томалин ще се опитаме да разбулим истината за „невидимото“, но неоспоримо присъствие на Нели Търнан в живота на великия творец, а всъщност да научим повече за човека, създал „Големите надежди" и „Повест за два града".

Последвайте канала на

903 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини