Местят храма на Кибела до морето

  • 20 май 2016 09:33

  • 2339
  • 0
Местят храма на Кибела до морето
© Булфото(архив)

Кметът на Балчик Николай Ангелов има намерение да премести уникалния храм на богинята – майка Кибела, открит през 2007 година, на място в близост до морето, на крайбрежната алея. Така той ще стане достъпен за туристите и ще може да бъде съхранен, пише "Монитор".

Това обяви за пръв път Ангелов на 12-ата световна среща на българските медии, която се провежда от 17 до 21 май в чешката столица Прага. Към днешна дата останките от националния паметник на културата се намират в частен имот, а движимите артефакти – (от ІІІ век пр. Хр. до ІV век сл. Хр.), монети, скулптури, надписи, костни игли, строителна керамика, присъщи на античния Дионисополис, се съхраняват и експонират в Историческия музей.

Храмът на Кибела бе открит през 2007 г., по време на строителни работи в частен имот. Багерът попаднал на правоъгълна антична сграда, а по-късно се оказа, че това е най-добре запазеният досега храм на Кибела - Великата майка на боговете. Постройката е с площ 93,5 кв.м. и се отнася към интервала 280-260 г.пр.Хр. Почти всички намерени статуи са на Кибела. Тя е облечена в дълъг хитон и химатион, седнала е на трон и държи тимпан в лявата ръка. При четири от намерените статуетки в скута на богинята е легнал лъв. В храма са открити 27 изцяло или почти изцяло запазени надписа и няколко по-малки фрагмента. Всички текстове, с изключение на един, са на гръцки език. Най-ранните надписи са от III в.пр.Хр. Най-късният текст е и единственият на латински език, датиран е в първата четвърт на IV в. Надпис от I в. информира за богато дарение, включващо посвещаване на статуи и релефи, украсяване на светилището и издигане на покрита колонада.

В презентацията си в панела "Опазване на културно-историческото наследство - регионални политики", Николай Ангелов представи направеното за възстановяването и експонирането на късноантичната и средновековна крепост, мелницата и галерията в Балчик, както и Текето в с. Оброчище.

Последвайте канала на

Novini.bg
2339 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини